یک تیم بینالمللی از دانشمندان به تازگی سیارهای را کشف کردهاند که کمی بزرگتر از نپتون است و به دور یک ستاره کوتوله سرخ در فاصله تقریبی ۱۵۰ سال نوری میگردد. این سیاره TOI-674 b نام دارد. فاصله این سیاره تا ستارهاش آن را در یک گروه منحصر به فرد قرار میدهد: گروه سیارات فراخورشیدیای که در جو خود بخار آب دارند.
سوالات بسیاری درباره این سیاره وجود دارد. مانند اینکه این سیاره چه میزان بخار آب را در جو خود جای داده است. اما رصد جو سیاره TOI-674 b خیلی آسانتر از بسیاری از سیارات فراخورشیدی دیگر است و آن را را به یک هدف اولیه برای تحقیقات عمیقتر تبدیل میکند. فاصله، اندازه و رابطه این سیاره با ستاره خود آن را به شکل ویژهای در دسترس تلسکوپهای فضایی قرار میدهد. این سیاره در فاصله ۱۵۰ سال نوری از ما قرار دارد که این عدد در اصطلاحات نجومی به عنوان فاصله “نزدیک” در نظر گرفته میشود.
خود ستاره نسبتاً سرد بوده و اندازهاش کمتر از نصف اندازه خورشید است و از زمین با چشم غیرمسلح دیده نمیشود. اما همین موضوع به مزیتی برای ستارهشناسان تبدیل شده است. هنگامی که این سیاره نسبتاً بزرگ -در کلاس اندازهای که به عنوان “اَبَر نپتون”شناخته میشود- از مقابل ستاره کوچک خود عبور میکند، درخشش نور ستاره از درون جو سیاره بهوسیله تلسکوپهای ما آسانتر تحلیل میشود. تلسکوپهایی که مجهز به ابزارهایی ویژه به نام طیفنگار هستند -از جمله تلسکوپ فضایی جیمز وب که به تازگی پرتاب شده- میتوانند این نور را به یک طیف تبدیل کرده و نشان دهند که در جو این سیاره چه گازهایی وجود دارد.
اولین بار فضاپیمای TESS این سیاره را پیدا کرد، سپس هابل طیف نوری آن را اندازهگیری کرد. دادههای تلسکوپ فضایی اسپیتزر نیز به ستارهشناسان کمک کرد برخی از ترکیبات جوی این سیاره را شناسایی کنند. دانشمندان تا کنون تنها موفق به مطالعه وجوهی از جو سه سیاره فراخورشیدی نپتونمانند شدهاند، اگرچه ظهور تلسکوپهایی مانند وب عصر طلایی مطالعه در خصوص جو سیارات فراخورشیدی را نوید میدهد.
برگرفته از سایت آوا استار