دانشمندان اعلام کرده‌اند که به احتمال زیاد فهمیده‌اند چرا برخی از سیگاری‌هایی که مصرف بالایی دارند به سرطان ریه مبتلا نمی‌شوند. اشتباه برداشت نکنید، کشیدن سیگار برای سلامتی به شدت مضر است. سیگار کشیدن باعث بالا رفتن بیماری‌های قلبی، دیابت و سکته می‌شود و همچنین ابتلای بسیاری از مبتلایان به سرطان ریه نیز ارتباط مستقیمی به سیگار کشیدن دارد. با این حال تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد از کسانی که در طول عمر خود سیگار کشیده‌اند، به سرطان ریه مبتلا می‌شوند. برخی از افراد روزانه چندین پاکت سیگار را به مدت سال‌ها می‌کشند، ولی به سرطان ریه مبتلا نمی‌شوند.

بر اساس آخرین تحقیقات، میزان ابتلا به سرطان ریه، به سلامت کلی بدن، جنسیت و نحوه‌ی سیگار کشیدن ارتباط دارد، ولی نمی‌توان عدم ابتلا به سرطان را به شانس مرتبط دانست. محققین کالج آلبرت انیشتین نیویورک اثبات کرده‌اند که در برخی از سیگاری‌ها مکانیسم قوی وجود دارد که جهش‌های ژنتیکی در ریه را محدود می‌کند و از ابتلا به سرطان جلوگیری می‌کند.

از مدت‌ها پیش تا کنون پزشکان می‌دانستند که سیگار کشیدن به خاطر تحریک دی‌اِن‌ای به جهش‌های ژنتیکی در سلول‌های ریه باعث بروز سرطان می‌شود. محققین در تحقیقات جدید نیز دریافته‌اند که در ریه‌ی افراد سیگاری تعداد جهش‌ها بیشتر از ریه‌ی افراد غیرسیگاری است.

به نظر می‌رسد تعداد جهش‌ها نیز با میزان مصرف سیگار توسط فرد ارتباط دارد، ولی این ارتباط فقط تا نقطه‌ی مشخصی وجود دارد و بعد از آن این ارتباط از بین می‌رود. زمانی که فرد بیش از ۲۳ پاکت-سال، سیگار کشیده باشد، افزایش جهش‌های سلولی متوقف می‌شود و در همان سطح باقی می‌ماند. پاکت-سال به معنی این است که فرد به مدت یک سال روزانه یک پاکت سیگار بکشد.

محققین ثابت کرده‌اند که بدن برخی از افراد سیگاری دارای سیستمی برای ترمیم دی‌اِن‌ای آسیب دیده است و با این کار امکان بروز جهش‌های بیشتر را محدود می‌کند. البته برای تایید نهایی این یافته باید اطلاعات بیشتری جمع‌آوری شود.

محققین از طریق روشی به‌نام «یک سلول و چند جابه‌جایی» نتایج خود را به‌دست آورده‌اند که امکان اشتباه در محاسبه‌ی جهش‌ها را کمتر می‌کند. این روش در سال ۲۰۱۷ بر اساس داده‌های مربوط به ۱۴ فرد غیرسیگاری و ۱۹ فرد سیگاری توسعه داده شده است.

اگر یافته‌های این محققین درست باشد، از آن می‌توان برای تشخیص سریع سرطان ریه نیز استفاده کرد.