خرید و فروش خودرو روشهای متفاوتی دارد که یکی از آنها از طریق حواله است. حواله ماشین همان انتقال خودرو به شخصی دیگر پیش از موعد تحویل آن است. بسیاری از مردم اقدام به خرید خودرو میکنند و پس از دریافت حواله بنا به دلایل متفاوتی مثل نیاز به پول، خودرو را قبل از موعد تحویل به فروش میرسانند. در این حالت خریدار حواله را طی تنظیم قرارداد انتقال حواله در دفترخانه انتقال میدهد.
انتقال حواله خودرو در دفترخانهها شرایط و ضوابط خاصی دارد. اگر درباره حواله خودرو و نکات ابتدایی آن چیزی نمیدانید به مقاله حواله خودرو چیست سر بزنید و بعد از مطالعه آن به بررسی ادامه این مطلب بپردازید. ما در این مقاله بعد از بررسی قالب انتقال حواله خودرو در دفترخانه، بندهای آن را بررسی میکنیم. همچنین شرایط و مراحل آن را در چند مرحلهای شرح میدهیم.
اطلاعات حقوقی مربوط به قالب واگذاری حواله
قرارداد انتقال حواله قراردادی است که طرفین معامله طبق قول و قرارهای قبلی و در دفترخانه به صورت رسمی ثبت میکنند. این قراردادها در دفاتر رسمی به دو صورت زیر تنظیم میشوند:
• قرارداد حقوقی صلح، تنظیم این قرارداد در قالب قراردادهای حقوقی صلح است؛ یعنی خریدار و فروشنده برای انتقال حواله صلح کردهاند.
• قرارداد وکالت، تنظیم این قرارداد به صورت وکالتنامه صورت میگیرد. البته به دلیل وجود چند محدودیت، استفاده از این قرارداد کمتر رواج دارد.
شرکت سازنده ماشین در برخی موارد انتقال حواله را ممنوع اعلام میکنند، در این صورت واگذاری آن غیرممکن خواهد بود.
هزینه انتقال حواله خودرو به عهده خریدار است یا فروشنده؟
هزینه انتقال حواله همان هزینه جزئی قرارداد صلح یا وکالتنامه است. معمولاَ خریدار و فروشنده هرکدام نیمی از این هزینه را پرداخت میکنند. البته پرداخت هزینه تنظیم قرارداد در دفترخانه براساس توافق دو طرف است که ممکن است عرف پنجاه پنجاه را انتخاب نکنند و تصمیم دیگری بگیرند.
بندهای قرارداد انتقال حواله در دفاتر رسمی
انتقال حواله ماشین در محضر و به صورت بلاعزل و تحویل چک صورت میپذیرد. پس از تنظیم، قرارداد در دو نسخه در اختیار خریدار و فروشنده قرار میگیرد. نحوه انتقال قرارداد به شرح ذیل است:
ماده ۱: مشخصات دو طرف قرارداد
مشخصات خریدار و فروشنده از جمله نام، نام خانوادگی، نام پدر، کدپستی، کدملی و مشخصات شناسنامه، شماره تماس، محل سکونت.
ماده ۲: موضوع و مشخصات قرارداد
موضوع انتقال حواله ماشین، رنگ، مدل، تاریخ، شرکت خودروسازی باید به صورت دقیق در قرارداد بیان شود.
ماده ۳: مبلغ قرارداد
مبلغ دقیق معامله و مشخصات چک باید به صورت کامل و باتوجه به جزئیات نوشته شود.
ماده ۴: شرایط فسخ قرارداد
در صورت عدم پرداخت مبلغی که در بند قبلی بیان شده، امکان فسخ قرارداد وجود دارد. همچنین فروشنده مبلغی را مشخص میکند که در صورت فسخ قرارداد باید پرداخت شود.
ماده ۵: وضعیت فورس ماژور
گاهی به دلیل به وجود آمدن حوادث قهریه و غیرقابل پیشبینی که تحقق قسمتی از تعهدات قرارداد غیرممکن میشود. در این صورت طرف اول باید در اولین زمان ممکن، اسناد و مدارک را به کارفرما برساند تا مدت قرارداد تمدید شود. در این صورت هیچیک از طرفین ادعای خسارت نخواهند داشت.
ماده ۶: انتخاب یک ساز و کار برای حل اختلاف
مشخص کردن یک مرجع حل اختلاف برای اطمینان بیشتر است. اولین قدم برای حل مشکل صحبت و گفتوگو دوستانه است، در صورت ثمر ندادن این روش بهتر است که یک شورا حل اختلاف مورد تایید دو طرف تعیین شود.
ماده ۷: اقامتگاه طرفین
محل زندگی طرفین معامله باید به صورت دقیق ذکر شود و در صورت تغییر در اولین زمان ممکن اقامتگاه جدید را به طرف دیگر اعلام نماید.
ماده ۸: نسخ و تصدیق قرارداد
نشاندهنده رضایت کامل دو طرف معامله است که به امضا خریدار و فروشنده میرسد.
قرارداد باید در یک دفتر رسمی ثبت شده تا اگر در آینده هر یک از دو طرف معامله با مشکلی روبهرو شدند، حل آن در مراجع قانونی صورت پذیرد. همچنین پس از دریافت اتومبیل بحث تعویض پلاک آن نیز وجود دارد. برای آشنایی بیشتر با قوانین تعویض پلاک به مقاله قوانین تعویض پلاک سر بزنید. ما در این مقاله سیر تا پیاز تعویض پلاک ماشین از هزینه تعویض پلاک گرفته تا مدارک مورد نیاز انتقال آن را به صورت دقیق بررسی کردهایم.
آخرین قدم برای انتقال حواله خودرو به دیگری
مرحله آخر فک رهن ماشین و انتقال آن به خریدار است تا فروش حواله به صورت قانونی به اتمام برسد. بعد از بستن قرارداد و مشخص کردن توافقات، مرحله آخر فک رهن خودرو است. بعد از تحویل خودرو اقساطی از شرکتهای ماشینسازی، مرحله آخر بعد از پرداخت باقی مبلغ و تکمیل مدارک، فک رهن آن است. به این ترتیب شما تنها مالک خودرو خواهید بود. در حواله اتومبیل بعد از آزاد شدن برگ سبز خودرو باید آن را به صورت رسمی به نام خریدار حواله بزنید تا فروش حواله اتومبیل براساس قانون به پایان برسد.
کلاهبرداری در خرید و فروش حواله خودرو
طی سالهای گذشته موارد متعددی از کلاهبرداری در خرید و فروش حواله صورت گرفته است. در برخی موارد خریدار بعد از عقد صلحنامه و پرداخت پول متوجه جعلی بودن مدارک شده است. بهتر است که قبل از پرداخت مبلغ قرارداد از اصالت مدارک اطمینان حاصل کنید.
همچین برخی از افراد بدون مراجعه به دفترخانه حواله را به دوست و آشنا خود به صورت زبانی انتقال میدهند. بهتر است که برای انتقال آن حتی به برادر، به صورت رسمی صورت پذیرد تا در صورت بروز مشکلات آتی در مراجع قانونی پیگیریهای لازم صورت پذیرد.
بدون هیچ مشکلی حواله اتومبیل خود را در دفاتر رسمی انتقال دهید
تنظیم قرارداد رسمی و قانونی حواله خودرو بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله همه موارد قانونی انتقال حواله، بندها و ضوابط مربوط به آن را مورد بررسی قراردادیم. به این ترتیب شما میتوانید بدون هیچ مشکل خاصی حواله اتومبیل خود را منتقل کنید.
به نظر شما خرید حواله ماشین امر درستی است؟ تجربه خرید حواله ماشین را داشتهاید؟ ما بیصبرانه منتظر شنیدن نظرات و تجربیات شما عزیزان هستیم.