ستاره‌شناسان یک سیگنال رادیویی عجیب و پایدار رسیده از یک کهکشان دوردست را شناسایی کرده‌اند که به‌نظر می‌رسد با نظمی شگفت‌انگیز، شبیه به ضربان قلب، تپش دارد.

این سیگنال به عنوان یک «فوران رادیویی سریع» (Fast Radio Burst) یا FRB طبقه‌بندی می‌شود. یک انفجار شدید قوی از امواج رادیویی با منشأ اخترفیزیکی ناشناخته که معمولا حداکثر چند میلی‌ثانیه طول می‌کشند.

با این حال، سیگنال جدید با نام FRB 20191221A، تا ۳ ثانیه یعنی تقریبا ۱۰۰۰ برابر بیشتر از میانگین زمان فوران‌های رادیویی سریع شناخته شده، ادامه داشت.

تیم این پژوهش، تیم، از جمله از مؤسسه‌ی فناوری ماساچوست (MIT) دریافتند که فوران امواج رادیویی هر ۰.۲ ثانیه در یک الگوی تناوبی واضح، شبیه به ضربان قلب تکرار می‌شوند.

FRB 20191221A هم‌اکنون طولانی‌ترین فوران رادیویی سریع و دارای واضح‌ترین الگوی تناوبی است که تا به امروز شناسایی شده است. بر اساس مقاله‌ی منتشر شده در نشریه‌ی «نیچر» (Nature) منبع این سیگنال در یک کهکشان دوردست با فاصله‌ی چندین میلیارد سال نوری از زمین قرار دارد.

منبع دقیق آن اما همچنان یک راز باقی مانده است. اخترشناسان گمان می‌کنند که این سیگنال می‌تواند از یک تپ‌اختر رادیویی یا یک مگنتار، که هر دو از انواع ستاره‌های نوترونی هستند، گسیل شده باشد. ستاره‌های نوترونی هسته‌های بسیار چگال و سریع باقی‌ماندنه از ستارگان غول‌پیکر محسوب می‌شوند.

«دانیله میچیلی» (Daniele Michilli) پژوهشگر فوق دکترای مؤسسه‌ی اخترفیزیک و تحقیقات فضایی کاولی MIT گفت: «چیزهای زیادی در جهان وجود ندارند که سیگنال‌های کاملا متناوب منتشر کنند.»

او افزود: «نمونه‌هایی که ما در کهکشان خودمان می‌شناسیم تپ‌اخترهای رادیویی و مگنتارها هستند که می‌چرخند و تابش پرتویی شبیه به فانوس دریایی تولید می‌کنند. ما فکر می‌کنیم این سیگنال جدید می‌تواند یک مگنتار یا تپ‌اختر بسیار قدرتمندتری باشد.»

در تجزیه‌و‌تحلیل الگوی فوران‌های رادیویی FRB 20191221A، میچیلی و همکارانش شباهت‌هایی با گسیل‌های تپ‌اخترهای رادیویی و مگنتارهای کهکشان خودمان یافته‌اند. اما تفاوت اصلی بین سیگنال جدید و انتشار رادیویی تپ‌اخترها و مگنتارهای کهکشان راه شیری، این است که به‌نظر می‌رسد FRB 20191221A بیش از یک میلیون‌بار درخشان‌تر است.

به گفته‌ی میچیلی، فلاش‌های درخشان ممکن است از یک تپ‌اختر رادیویی دور یا مغناطیسی سرچشمه گرفته باشند که معمولا هنگام چرخش، درخشندگی کمتری دارند اما به دلایلی نامعلوم، موجی از انفجارهای درخشان را در یک بازه‌ی نادر سه ثانیه‌ای به بیرون پرتاب کردند که خوشبختانه تلسکوپ CHIME موفق به ثبت آن شد.

CHIME مخفف «آزمایش کانادایی نقشه‌برداری شدت هیدروژن» (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) یک تلسکوپ رادیویی تداخل‌سنجی متشکل از چهار بازتابنده‌ی سهموی بزرگ است که در رصدخانه‌ی اخترفیزیکی رادیویی «دومینیون» (Dominion) در بریتیش کلمبیا کانادا قرار دارد.