اخذ گواهینامه رانندگی به عنوان شرط لازم برای رانندگی انواع وسایل نقلیه موتوری مطرح میشود که افراد متقاضی باید مراحل مختلف را سپری کنند. متقاضیان رانندگی باید در گام اول در آموزشگاه رانندگی معتبر و مجاز که زیر نظر پلیس راهنمایی و رانندگی فعالیت میکند، ثبت نام کنند.
گواهینامه رانندگی در واقع مدرکی برای مجاز بودن فرد به رانندگی محسوب میشود که توسط پلیس راهنمایی و رانندگی پس از گذراندن دورههای آموزشی و قبولی در آزمون آییننامه و آزمون عملی رانندگی در شهر صادر خواهد شد. بهطور کلی ۳ نوع گواهینامه رانندگی پایه ۱، پایه ۲ و پایه ۳ برای انواع وسایل نقلیه موتوری وجود دارد که افراد میتوانند با مراجعه به مراکز مجاز آموزش رانندگی و پرداخت هزینه، ثبت نام برای اخذ گواهینامه مورد نظر را انجام دهند. حال بسیاری از متقاضیان این سوال را در ذهن دارند که هزینه گواهینامه رانندگی پایه ۱، ۲ و ۳ چقدر است؟ در اینجا تلاش خواهیم کرد تا اطلاعات کامل و جامعی در ارتباط با هزینه گواهینامه رانندگی پایههای مختلف در اختیارتان قرار دهیم؛ پس توصیه میکنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
آشنایی با انواع گواهینامه رانندگی
گواهینامه رانندگی به عنوان شرط مهم و اساسی برای رانندگی مطرح میشود که پس از ثبت نام متقاضی در آموزشگاه مجاز رانندگی، گذراندن دورههای آموزشی و قبولی در آزمونها توسط پلیس راهنمایی و رانندگی صادر خواهد شد. بهطور کلی انواع گواهینامه رانندگی در ایران به شرح زیر هستند:
۱-گواهینامه پایه ۱ (گواهینامههای پ۱ و گروه ت)
این نوع گواهینامه رانندگی برای وسایل نقلیه باربری با ظرفیت بیش از ۶ تن بار یا وسیله نقلیه موتوری حمل و نقل بیش از ۲۶ مسافر صادر میشود. افراد متقاضی گواهینامه پایه ۱ باید ابتدا گواهینامه پایه ۲ را دریافت کنند.
۲- گواهینامه پایه ۲ (گواهینامه ب ۲)
این نوع گواهینامه برای وسایل نقلیه باربری با ظرفیت بار ۶ تن و وسیله نقلیه موتوری با حداکثر ۲۶ مسافر صادر خواهد شد. افراد متقاضی دریافت گواهینامه پایه ۲ باید ابتدا گواهینامه پایه ۳ را اخذ کنند.
۳- گواهینامه پایه ۳ (ب۱)
این نوع گواهینامه برای وسایل نقلیه باربری با ظرفیت بار ۵.۳ تن و وسایل نقلیه موتوری با ظرفیت ۹ نفر صادر میشود.
نکته: افراد متقاضی دریافت گواهینامه رانندگی باید با تهیه مدارک مورد نیاز و گواهی سلامت جسمانی و روانی به آموزشگاه رانندگی معتبر مراجعه کنند؛ سپس هزینه مربوط به ثبت نام را پرداخت کرده و در دورههای آموزشی شرکت کنند تا در نهایت با قبولی در آزمونهای آییننامه و شهر، گواهینامه مورد نظر برایشان صادر شود.
هزینه گواهینامه رانندگی پایه ۱ چقدر است؟
افرادی که قصد رانندگی با ماشینهای سنگین باربری و مسافربری را دارند، باید نسبت به اخذ گواهینامه پایه ۱ اقدام کنند. افرادی واجد شرایط ثبت نام گواهینامه پایه ۱ هستند که در گذشته گواهینامه پایه ۲ را دریافت کردهاند و حداقل ۶ ماه از تاریخ اعتبار آن باقیمانده است. بهطور کلی هزینه گواهینامه رانندگی پایه ۱ در سال ۱۴۰۰ چیزی در حدود ۱۴۷۰۰۰۰ تا ۱۷۵۰۰۰۰ هزار تومان است که جزئیات هزینه به شرح زیر خواهد بود:
• هزینه کلاس تئوری (۱۵ تا ۱۷ ساعت) برابر با ۲۰۰ هزار تومان
• هزینه کلاس عملی آموزشگاه برابر ۹۵۰ هزار تومان
• هزینه معاینه چشم حدود ۳۵ تا ۵۵ هزار تومان
• آزمایش گروه خون حدود ۱۵۰ هزار تومان
• انجام تست عدم اعتیاد مبلغی حدود ۵۰ هزار تومان
• هزینه صدور کاردکس و کتاب آیین نامه حدود ۵۵ هزار تومان
• هزینه تمبر (حساب نیروی انتظامی و شهرداری) برابر با ۴۰ هزار تومان
لازم به ذکر است که هزینه مردودی در امتحان آییننامه مبلغ ۵ هزار تومان به ازای هر دفعه بوده و هزینه مردودی در آزمون عملی برابر با ۵۰ هزار تومان است که متقاضی گواهینامه رانندگی پایه ۱ باید پرداخت کند.
هزینه گواهینامه رانندگی پایه ۲ چقدر است؟
متقاضیان اخذ گواهینامه رانندگی پایه ۲ باید حداقل ۲ سال از زمان دریافت گواهینامه پایه ۳ آنها گذشته و حداقل ۶ ماه از اعتبار گواهینامه پایه ۳ آنها باقیمانده باشد تا بتوانند برای دریافت گواهینامه رانندگی پایه ۲ اقدام کنند. بهطور کلی هزینه گواهینامه رانندگی پایه ۲ در سال ۱۴۰۰ چیزی در حدود ۱۲۰۰۰۰۰ تا ۱۴۵۰۰۰۰ هزار تومان خواهد بود که جزئیات هزینه به شرح زیر هستند:
• هزینه کلاس تئوری حدود ۴۰۰ هزار تومان
• هزینه آموزش عملی برابر با ۷۰۰ هزار تومان
• هزینه معاینه چشم پزشکی برابر با ۶۵ هزار تومان
• هزینه خرید کتاب آییننامه رانندگی معادل ۲۰ هزار تومان
• هزینه گواهی و تست عدم اعتیاد حدود ۴۸ هزار تومان
• هزینه فیشهای مربوطه برابر با ۴۵ هزار تومان
نکته: در صورت مردودی متقاضی در هر کدام از آزمونهای آییننامه و شهر، هزینه فیش جهت شرکت مجدد در آزمون باید به حساب اعلام شده واریز شود.
هزینه گواهینامه رانندگی پایه ۳ چقدر است؟
گواهینامه رانندگی پایه ۳ برای رانندگی با وسایل نقلیه با حداکثر مجموع وزن ۳.۵ تن یا حمل و نقل حداکثر ۹ نفر سرنشین به جز وسایل نقلیه خدمات عمومی چون ون یا وانت نیسان با پلاک شخصی صادر میشود. متقاضی برای ثبتنام گواهینامه پایه ۳ باید حداقل ۱۸ سال تمام را داشته باشد. بهطور کلی هزینه گواهینامه رانندگی پایه ۳ در سال ۱۴۰۰ چیزی معادل ۱۰۰۰۰۰۰ تا ۱۴۰۰۰۰۰ هزار تومان خواهد بود. جزئیات هزینه پرداختی برای اخذ گواهینامه پایه ۳ به شرح زیر است:
• هزینه کلاسهای تئوری (۱۵ تا ۱۷ ساعت) حدود ۱۸۰ هزار تومان
• هزینه کلاسهای عملی (۲۰ تا ۲۵ ساعت) برابر با ۸۰۰ هزار تومان
• هزینه تمبر به حساب نیروی انتظامی و شهرداری حدود ۴۰ هزار تومان
• هزینه چشم پزشکی و آزمایش گروه خون معادل ۱۸۰ هزار تومان
• هزینه خرید کتاب آییننامه رانندگی برابر با ۲۰ هزار تومان
همچنین در صورت مردودی در آییننامه به ازای هر دفعه باید مبلغ ۳ هزار تومان و در صورت مردودی در آزمون عملی باید مبلغ ۱۰ هزار تومان توسط متقاضی واریز شود. لازم به ذکر است که به ازای هر بار مردودی در امتحان آییننامه و شهر، یک هفته از زمانتان برای امتحان مجدد هدر خواهد رفت. همچنین در صورت مرود شدن در آزمون عملی ممکن است علاوه بر فیش واریز بانکی و هزینه آزمون مجدد، یک جلسه کلاس مجدد شهر تعیین شود که هزینه گواهینامه رانندگی را افزایش خواهد داد.
هزینه صدور گواهینامه در سال ۱۴۰۰
حال چنانچه متقاضیان اخذ گواهینامه رانندگی پایه ۱، ۲ و ۳ در آزمونهای آییننامه و عملی شهر قبول شوند، باید هزینهای بابت صدور گواهینامه پرداخت کنند. برای صدور گواهینامه باید هزینه قبض پستی به مبلغ ۲۰ الی ۴۰ هزار تومان به آموزشگاه پرداخت شده تا گواهینامه رانندگی درب منزل تحویل داده شود.