هواگردهای نظامی از جمله تسلیحات نظامی هستند که ارتش های مختلف جهان توجه ویژه ای به آنها دارند. هواگرد ۱۹۰۹ رایت میلیتری فلایر (۱۹۰۹ Wright Military Flyer) به نخستین هواپیمای نظامی جهان تبدیل شد و همچنین موجب نخستین مرگ در یک هواپیمای مجهز به پیشرانه نیز شد.
پس از چندین پرواز آزمایشی موفق، ارویل رایت همراه با ستوان توماس ای.سلفریج سقوط با این هواپیما را تجربه کردند. در شرایطی که ارویل رایت با جراحات شدید از این سقوط جان سالم به در برد، اما ستوان سلفریج جان خود را از دست داد.
این تازه شروع معرفی هواگردهای نظامی بود و با پیشرفت چشمگیر فناوری همه چیز در دنیای هواگردهای نظامی مرگبارتر شده است. در ادامه با برخی از شاخص ترین هواگردهای نظامی آمریکا بیشتر آشنا می شویم:
اف-۲۲ رپتور
اف-۲۲ رپتور خدمت خود در نیروی هوایی آمریکا را در سال ۲۰۰۷ آغاز کرد و همچنان یکی از پیشرفتهترین جت های جنگنده محسوب می شود که تاکنون ساخته شده است. اف-۲۲ رپتور نه تنها از نظر برتری هوایی تقریبا بی رقیب است، بلکه این جت جنگنده نسل پنجم توانایی ایفای نقش های مختلف از جمله حمله به اهداف زمینی، جنگ الکترونیک و شنود الکترونیک را دارد.
اف-۲۲ رپتور هواگردی رادارگریز و از قدرت آتش بالایی برخوردار است. بسیاری از تجهیزات اویونیک این جت جنگنده همچنان طبقه بندی باقی مانده اند.
ایسی-۱۳۰ اسپکتر
هواگرد سی-۱۳۰ هرکولس یک هواپیمای باربری توانمند است که توسط شرکت لاکهید مارتین ساخته شده و بیشتر به عنوان هواپیمای ترابری توسط نیروی هوایی آمریکا استفاده می شود. طی جنگ ویتنام، ارتش آمریکا این هواپیما را به یک گانشیپ هوایی تبدیل کرد و ایسی-۱۳۰ اسپکتر در سال ۱۹۶۸ وارد جنگ شد.
ایسی-۱۳۰ اسپکتر که به نام اسپوکی نیز شناخته می شود نقش چشمگیری در نابودی بیش از ۱۰ هزار خودرو دشمن داشت و همچنین طی ماموریت های نجات برای ارائه آتش پشتیبان هوایی بکار گرفته می شد. ایسی-۱۳۰ اسپکتر همچنان در خدمت ارتش آمریکا قرار دارد و با به روزرسانی های صورت گرفته و استفاده از سلاحهایی بزرگتر و پیشرفتهتر به گزینهای تهاجمی تر تبدیل شده است.
اف-۱۵ ایگل
اف-۱۵ ایگل یک جت جنگنده تاکتیکی برتری هوایی است که از سال ۱۹۷۶ خدمت در ارتش آمریکا را آغاز کرده است. اف-۱۵ ایگل یکی از موفقترین جت های جنگنده جهان محسوب می شود که بیش از ۱۰۰ پیروزی در نبردهای هوایی بدون هیچ باختی را به نام خود ثبت کرده است.
نسخه جدیدتر اف-۱۵ که به نام اف-۱۵ئی استرایک ایگل شناخته می شود، اکنون در خدمت است و احتمالا تا چند سال دیگر همچنان بخشی از جت های جنگنده نیروی هوایی آمریکا باقی می ماند.
لاکهید اسآر-۷۱ بلکبرد
هواگرد اسآر-۷۱ بلکبرد در اوج دوران جنگ سرد به صورت کاملا مخفیانه طراحی شد و در آن زمان می توانست سریعتر و بالاتر از هر هواپیمای دیگری پرواز کند و این شرایط برای سال ها پابرجا بود. اسآر-۷۱ برای پرواز در نزدیکی مرز فضا با هدف انجام حملات مخفیانه و ماموریتهای جاسوسی ساخته شده بود.
طراحی اسآر-۷۱ به اندازه ای جلوتر از زمان خود است که حتی اگر امروز آن را مشاهده کنید، همچنان شبیه به هواگردی جدید به نظر میرسد.
ای-۱۰ تاندربولت ۲
ای-۱۰ تاندربولت ۲ هواپیمای نظامی مجهز به دو پیشرانه است که از اواسط دهه ۷۰ میلادی به نخستین گزینه در خط حمله هوایی نیروی هوایی آمریکا تبدیل شده است. شاخصترین و البته مهمترین ویژگی این هواپیمای جنگی توپ هفت لوله آن است که در قسمت دماغه قرار دارد و گزینهای کارآمد در شکار خودروهای زرهی محسوب می شود.
ای-۱۰ تاندربولت ۲ از نظر طراحی به اندازه دیگر جنگنده های نیروی هوایی آمریکا زیبا نیست یا قابلیت پرواز در ارتفاعات بالا را ندارد اما جنگندهای سرسخت مجهز به تسلیحاتی است که میتواند به راحتی تانکها و خودروهای زرهی دیگر را شکار کند. این هواپیمای مرگبار با نام مستعار “گراز” نیز شناخته می شود.
نورثروپ گرومن بی-۲ اسپریت
بی-۲ اسپریت یکی دیگر از هواگردهای بسیار مهم ارتش آمریکا است زیرا نه تنها بمب افکنی راهبردی و رادارگریز محسوب می شود، بلکه توانایی حمل تسلیحات متعارف و نامتعارف را دارد که آن را در سطحی جدید از مرگبار بودن قرار می دهد.
در شرایطی که طراحی این هواپیما طی دوران جنگ سرد انجام شد، اما همچنان در خدمت باقی مانده است و از توانایی قابل توجهی در پرواز طولانی بدون سوختگیری برخوردار است. رادارگریز بودن این امکان را برای بی-۲ اسپریت فراهم می کند تا به سامانههای دفاعی دشمن نفوذ کرده و ماموریت خود را به صورت پنهانی انجام دهد که آن را به گزینهای ترسناک و مرگبار تبدیل میکند.
اف-۱۶ فایتینگ فالکون
این هواپیما که به واسطه تواناییها مرگبار خود به نام “افعی” نیز شناخته می شود، می تواند در نقش های مختلفی بکار گرفته شود. در شرایطی که به عنوان یک جت جنگنده توسعه داده شده بود، اما تطبیق پذیری بالا موجب شده تا اف-۱۶ فایتینگ فالکون توانایی انجام ماموریت های مختلف را داشته باشد.
اف-۱۶ از دهه ۷۰ میلادی در خدمت بوده است و جدیدترین نوع آن به نام اف-۱۶وی شناخته می شود. به روزرسانیهای صورت گرفته توانایی همگام شدن اف-۱۶ با پیشرفتهای دفاعی و هوایی در جهان را برای این جت جنگنده فراهم کرده است.
ایاچ-۶۴ آپاچی
ایاچ-۶۴ آپاچی یکی از بهترین بالگردهای نظامی حال حاضر در جهان است. این هواگرد مرگبار از دهه ۸۰ میلادی وارد خدمت شده و طی عملیات توفان صحرا حضور در میدان جنگ را تجربه کرد. پس از آن، طی جنگ افغانستان و جنگ عراق نیز بالگردهای آپاچی عاملی برای ایجاد وحشت بین نیروهای دشمن بودند.
بالگرد آپاچی نه تنها توانایی شلیک به اهداف خود از فواصل دور را دارد، بلکه در حملات جنگی نزدیک نیز تواناییهایی خود را اثبات کرده و با قدرت آتش بالا می تواند پشتیبان نیروهای زمینی باشد. این بالگرد نیز از زمان ورود به خدمت تا به امروز بروزرسانی های مختلف را تجربه کرده تا تواناییهایی خود در میدان نبرد را حفظ کند.
بوئینگ بی-۲۹ سوپرفورترس
بی-۲۹ سوپرفورترس نخستین بمب افکن دوربرد آمریکا بود که در سال ۱۹۴۴ و در اواخر جنگ جهانی دوم با عملیات ماترهورن (Matterhorn) بکار گرفته شد. این زمانی بود که هواپیماهای بی-۲۹ برای بمباران راهبردی خاک ژاپن بکار گرفته شدند.
بی-۲۹ سوپرفورترس برای فرو انداختن بمبهای هسته ای روی شهرهای هیروشیما و ناکازاکی نیز استفاده شد که وحشت و مرگ و میر فراوان را به همراه داشت. اگرچه تولید این هواپیما در دهه ۶۰ میلادی متوقف شد، اما نام آن با خاطره تلخ هستهای پیوند داشته و هرگز فراموش نخواهد شد.