آرگا/ اگر از طرفداران انواع غذا های خوشمزه محلی هستید، پیشنهاد می کنیم در این مطلب با طرز تهیه سیب پلو کرمانشاهی همراه ما شوید.
سیب پلو یک غذای عالی کرمانشاهی با طعم متفاوت و لذیذ، مناسب برای وعده شام و یا ناهار می باشد، ضمن اینکه این غذا را می توان به عنوان سحری و افطاری در ماه رمضان سرو نمود. بنابراین در ادامه قصد داریم، طرز تهیه سیب پلو را آموزش دهیم.
غذاهای ایرانی بسیار متنوع بوده و دارای طعم های خوشمزه و متفاوتی می باشند. سیب پلو کرمانشاهی یک از غذا های خوشمزه مخصوص غرب کشور است که از طعم بی نظیری برخوردار است. در مطالب قبلی با انواع غذا های مناطق مختلف کشورمان از جمله طرز تهیه مرصع پلو، طرز تهیه چکدرمه و طرز تهیه گیلاخه آشنا شدید، اکنون در اینجا می توانید طرز تهیه سیب پلو کرمانشاهی را یاد بگیرید.
مواد مورد نیاز
- برنج : ۲ پیمانه
- سیب زمینی : ۲ یا ۳ عدد متوسط
- روغن زیتون : ۲ قاشق غذاخوری
- گوشت چرخ کرده یا ماهیچه و یا مرغ
- شوید خشک : به مقدار کافی
- کشمش، خرما، پیاز : برای تزیین
- نمک : به مقدار لازم
طرز تهیه سیب پلو با طعم عالی و خوشمزه
برای تهیه سیب پلو، در ابتدا باید برنج را بشویید و مقدار لازم نمک را به آن اضافه کنید و بگذارید به مدت یک تا دو ساعت درون آب خیس بخورد. سپس سیب زمینی ها را پوست کنده، آنها را بشویید و در اندازه مکعب های کوچک به اندازه یک حبه قند ریز کنید.
تکه های مرغ یا گوشت را به همراه نمک و پودر فلفل سیاه مزه دار کنید و سپس آن را به مدت نیم ساعت درون یخچال قرار دهید تا طعم دار شوند. اکنون در داخل یک قابلمه به مقدار ۲ پیمانه آب بریزید و بر روی حرارت قرار دهید تا آب آن به جوش آید، بعد پیاز را که به شکل خلالی خرد کرده اید به آب اضافه کنید.
در این مرحله از طرز تهیه سیب پلو، تکه های مرغ مزه دار شده را اضافه کنید. می توانید در همین حین مقدار کمی زردچوبه نیز اضافه کنید و اجازه دهید تا تکه های مرغ در مدت ۲۵ تا ۳۰ دقیقه بپزد.
اکنون بعد از پخت تکه های مرغ، آن را از آب خارج کرده و می توانید درون یک آبکش قرار دهید تا آب اضافی آن گرفته شود و سپس تکه های مرغ را درون تابه ای که مقداری روغن در داخل آن ریخته اید، سرخ کنید تا دو طرف آن طلایی رنگ شود. حال، مرغ های سرخ شده را کنار گذاشته و به سراغ برنج بروید.
اکنون برنج خیسانده شده را به همراه کمی روغن زیتون یا کره و سیب زمینی در پلوپز ریخته تا زمانی که آب برنج تبخیر شود، منتظر بمانید، سپس پلوپز را خاموش کرده و برنج را به آرامی درون ظرفی خالی کنید . در ته قابلمه پلوپز کمی روغن ریخته و آن را با یک لایه نان لواش و یا سیب زمینی بپوشانید، سپس یک لایه برنج در ته دیگ بریزید و بعد کمی شوید بپاشید، دوباره مقدار دیگری برنج ریخته و دوباره شوید بپاشید، این کار را تا خالی کردن تمام برنج به درون قابلمه تکرار کنید. سپس دور برنج را جمع کرده و پلوپز را به برق بزنید تا برنج خوب دم بکشد؛ شما دوستان عزیز می توانید سیب زمینی را جداگانه سرخ کرده و در هنگام دم کردن برنج با شوید مخلوط کرده و به آن اضافه کنید و تکه های مرغ که در مرحله قبلی آماده کرده اید را بر روی برنج قرار دهید و صبر کنید تا بخار برنج بالا بیاید. در این فاصله می توانید مقداری زعفران را با دو قاشق سوپ خوری آب جوش دم کرده و در گوشه ای از سیب پلو بریزید. اکنون اجازه دهید تا برنج کاملا پخته شده و دم بکشد.
برای کسانی که علاقمند به استفاده کردن پیاز و یا سیر در غذای خود می باشند، می توان در زمانی که برنج را درون قابلمه می ریزید تا دم بکشد، مقداری پیاز و سیر بر روی برنج بگذارید تا در حین دم کشیدن برنج بپزد. برای اینکه سیر له نشود و برنج بوی سیر نگیرد می توان آن را به همراه آخرین لایه آن، خوب شسته و بر روی برنج بگذارید تا هم سیر خوب پخته شده و هم اینکه له نشود و برنج نیز بوی سیر به خودش نگیرد.
سپس کشمش ها را که از قبل خیسانده اید به همراه مقدار کمی روغن بر روی شعله با حرارت ملایم در مدت زمان تقریبا یک دقیقه تفت دهید و بعد از دم کشیدن برنج، قسمت زعفرانی پلو را جدا کنید و آن را با کشمش های تفت داده شده مخلوط کنید. بقیه سیب پلو را دورن ظرف مورد نظرتان بریزید. حال می توانید آن را با استفاده از پلو زعفرانی به همراه کشمش و در صورت تمایل مقداری زیره تزیین کرده و سپس نوش جان نمایید.
دستور تهیه سیب پلو ساده
همانطور که گفتیم؛ پخت این غذا رواج زیادی در کرمانشاه و نیز در شهر شیراز دارد و می توان آن را به روشهای مختلف از جمله کته تهیه کرد، در اینجا می توانید با طرز سیب پلو به روش ساده آشنا شوید.
مواد لازم
- برنج/ ۲ پیمانه
- سیب زمینی/ یک عدد درشت
- شوید خشک/ ۲ قاشق غذا خوری
- آلوچه/ ۱۰ عدد
- زعفران دم کرده/ ۲ قاشق غذا خوری
- نمک و فلفل سیاه/ به میزان کافی
- روغن مایع/ به میزان کافی
روش تهیه سیب پلو بدون گوشت
سیب زمینی را در اندازه های مکعبی کوچک خرد کنید و حدود ۱۰ دقیقه در داخل آب سرد بگذارید تا نشاسته آن از بین برود، این کار موجب می شود تا سیب زمینی در هنگام سرخ شدن نرم نشود و بعد از آبکش کردن سیب زمینی ها را در روغن سرخ کنید، قبل از تغییر رنگ سیب زمینی ها، نمک و فلفل را افزوده و به محض پختن سیب زمینی ها، شعله گاز را خاموش کنید.
همچنین باید برنج را از قبل در آب و به همراه کمی نمک بخیسانید، سپس آن را بجوشانید، برای قد کشیدن برنج، می توانید در زمان به جوش آمدن آب، یک لیوان آب سرد داخل قابلمه بریزید و بعد از نیم پز شدن برنج را آبکشی کنید.
در همین حین زعفران را نیز پودر کرده و چند قاشق آب جوش روی آن بریزید، سپس آن را روی حرارت غیر مستقیم بگذارید تا دم بکشد، اکنون کف قابلمه را با مقداری روغن چرب کنید و روی حرارت بگذارید تا کمی گرم شود، سپس به اندازه کف قابلمه نان لواش در داخل آن قرار دهید به جای آن می توانید از ورقه های سیب زمینی نیز استفاده کنید، اکنون مخلوط سیب زمینی سرخ شده و برنج را داخل قابلمه بریزید، آلوچه ها را هم می توانید در لابه لای برنج ریخته و به اندازه نصف فنجان آب از گوشه ای از برنج در کف قابلمه بریزید.
سپس قابلمه را روی حرارت بگذارید و بعد از گذاشتن دم کنی, درب آن را ببندید، درابتدا شعله را زیاد کنید تا برنج بخار کند و بعد از ۵ دقیقه، آن را کم کنید و حدود ۲۵ تا ۳۰ دقیقه صبر کنید تا سیب پلو کرمانشاهی شما دم بکشد و آماده شود. در ۵ دقیقه آخر و قبل از آماده شدن غذا, نوبت افزودن زعفران دم کرده به برنج می باشد، بعد از افزودن زعفران مجددا درب قابلمه را ببندید.
در پایان امیدواریم آموزش طرز تهیه سیب پلو مورد توجه علاقمندان این بخش قرار گرفته باشد، در صورت تمایل برای آشنایی با پخت انواع پلو می توانید بر روی لینک مربوطه کلیک کنید.