منتو یکی از محبوب ترین غذا‌های افغان است که در مجالس مختلف به طور معمول سرو می‌شود. این غذای خوشمزه به طور کلی تکه‌هایی از گوشت چرخ‌کرده پیچیده شده در خمیر است که بر روی آن‌ها سس گوجه و سس ماست ریخته می‌شود. منتوی افغانی یک غذای کم کالری و مناسب برای سرو کردن به صورت پیش‌غذا یا غذای اصلی است.
مواد مورد نیاز برای پخت منتو:
مواد لازم برای تهیه منتو به طور کلی گوشت چرخ‌کرده، ماست و خمیر برای پیچیدن مواد است. مردم محلی در افغانستان خمیر را خودشان درست می‌کنند؛ ولی درست کردن این خمیر زمان‌بر است و برای تهیه سریع‌تر منتو می‌توانید خمیر پیراشکی را از سوپرمارکت‌ها تهیه کنید. مواد مورد نیاز برای تهیه منتو افغانی برای ۴ نفر به صورت زیر است:
۳۰۰ گرم گوشت چرخ‌کرده
۲ عدد پیاز متوسط
۱ قاشق چای‌خوری حریره سیر و زنجبیل
۱ قاشق چای‌خوری پودر فلفل قرمز
۲ قاشق غذاخوری پودر گشنیز
۱ و ½ قاشق غذاخوری نمک
۱ قاشق چای‌خوری زردچوبه
¾ لیوان ماست
۱ قاشق غذاخوری نعنا خشک
۲ حبه سیر
۱ قاشق غذاخوری رب گوجه
¼ چای‌خوری زیره
یک بسته خمیر پیراشکی
½ پیمانه لپه
۱ قطعه عصاره مرغ
طرز تهیه منتو:
برای منتو پختن مراحل زیر را طی خواهیم کرد. در ابتدا مواد داخل یا مایه منتو را درست کرده و سپس سس گوجه را درست خواهیم کرد. بعد از درست کردن سس گوجه شروع به پیچیدن منتو ها کرده و آن‌ها را بخارپز می‌کنیم. در انتها سس ماست را تهیه کرده و غذا را سرو خواهیم کرد.
مایه داخل منتو
دو عدد پیاز متوسط را نگینی خرد کرده و سپس آن‌ها را به همراه ۴ قاشق غذاخوری روغن سرخ کردنی سرخ کنید تا نرم و کمی طلایی شوند.
۳۰۰ گرم گوشت چرخ‌کرده را به پیازها اضافه کرده و هم بزنید تا گوشت‌ها قهوه‌ای رنگ شوند.
۱ قاشق چای‌خوری حریره سیر و زنجبیل، ۱ قاشق چای‌خوری فلفل قرمز، ۱ قاشق غذاخوری نمک، ۱ قاشق چای‌خوری زردچوبه و ۱ قاشق چای‌خوری پودر گشنیز را به گوشت اضافه و مواد را مخلوط کنید.
یک لیوان آب را به گوشت اضافه کنید و درب ظرف را ببندید تا به مدت ۳۰ دقیقه گوشت‌ها پخته شوند.
سس گوجه
در ابتدا لپه‌ها را حداقل به مدت ۳۰ دقیقه خیس کنید تا نرم‌تر شده و پخت و هضم آن‌ها راحت‌تر شود.
۱ و ½ لیوان آب را در یک شیرجوش ریخته و لپه‌ها را در آن حرارت دهید.
½ قاشق چای‌خوری نمک، ¼ چای‌خوری زیره، یک قاشق چای‌خوری پودر گشنیز، کمی فلفل قرمز، عصاره مرغ و رب گوجه را به لپه‌های در حال پخت اضافه کنید.
بگذارید لپه‌ها برای ۴۵ دقیقه بر روی حرارت کم بپزد. مراقب باشید سس گوجه نه بسیار غلیظ و نه خیلی آبکی شود.
نحوه پیچیدن منتو افغانی
خمیر پیراشکی و یا خمیر منتو آماده شده را در کف دست خود قرار دهید.
یک قاشق غذاخوری از مایه را وسط خمیر قرار دهید.
نوک انگشتان خود را کمی مرطوب کرده و لبه‌های خمیر را با کمک انگشت خود خیس کنید.
تمام گوشه‌های خمیر را به صورت ضربدری به یکدیگر فشار دهید تا شکل بقچه بگیرد.
این مراحل را تکرار کنید تا تمام منتو‌ها را بپیچید.
یک قابلمه آب را حرارت دهید تا به جوش بیاید. یک ظرف بخارپز را بر روی قابلمه قرار دهید. درب بخارپز را ببندید تا به مدت ۳۰ دقیقه منتو‌ها نرم و پخته شوند.
نکته: اگر ظرف بخارپز ندارید، می‌توانید از یک صافی استفاده کنید و منتو‌ها (راویولی افغانی) را در آن بچینید. سپس یک درب بر روی صافی قرار دهید.
سس ماست
ماست را در یک کاسه بریزید و به آن ¼ لیوان آب اصافه کنید.
½ قاشق چای‌خوری نمک را به همراه نعنا خشک و ۲ حبه سیر له شده به ماست اضافه کنید.
ماست را به طور کامل مخلوط کنید.
نحوه سرو کردن غذای منتو
سه یا چهار قاشق سس ماست بر روی ظرفی که می‌خواهید منتو را در آن سرو کنید بریزید و سس را کف ظرف پخش کنید. سپس منتو‌ها را بر روی سس قرار داده و سس گوجه و لپه را روی منتو‌ها بریزید. در آخر یک لایه سس ماست دیگر نیز روی منتو‌ها بریزید. منتو خوشمزه و جذاب ما آماده میل کردن است!
برای زیبا‌تر شدن منتو می‌توانید از نعنا خشک و یا گشنیز تازه استفاده کنید. در برخی مناطق این غذا به صورت منتو گوشت مرغ نیز تهیه می‌‌شود و می‌توانید به جای گوشت چرخ‌کرده از تکه‌های مرغ و یا مرغ چرخ‌کرده استقاده کنید.