ارزن یکی از بهترین غلات کامل و زیر رده غلات باستانی فاقد گلوتن (مناسب برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک) است که به صورت دانه های کروی و به رنگ های زرد، سفید، قرمز، خاکستری و قهوه ای در طبیعت یافت می شود. ارزن به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی که دارد باعث درمان سرطان می شود، برای لاغری و کاهش وزن مفید بوده و به سلامت پوست صورت کمک می کند.
مواد لازم
ارزن خام – ۱ فنجان
آب – ۲ فنجان
نمک (اختیاری) – ۱ قاشق غذا خوری
دستور پخت
۱. دانه های ارزن خام را در یک تابه بریزید و به مدت ​​۴ تا ۵ دقیقه یا تا زمانی که به رنگ قهوه ای طلایی در آیند  بر روی حرارت ملایم تفت دهید. مراقب باشید که نسوزند.
۲. حالا آب و نمک را با هم ترکیب کرده و به تابه اضافه کنید، دقت داشته باشید که تابه داغ است و ممکن است آب را به اطراف پخش کند. پس از اضافه کردن آب و نمک آن را هم بزنید تا ارزن و آب با هم ترکیب شوند.
۳. شعله اجاق گاز را زیاد کنید و اجازه دهید تا بجوشد و آب آن تبخیر شود.
۴. پس از کم شدن آب، شعله را پایین کشیده بگذارید ۱۵ دقیقه دم بکشد تا نرم و له شود. فراموش نکنید که نباید زیاد ارزن ها را هم بزنید چون له شده و بافت خود را از دست می دهند.
۵. ارزن پخته شده و آماده است، می توانید آن را مانند برنج در کنار انواع خورش و خوراک سرو کنید.

نکته :
اضافه کردن مقدار کمی روغن هنگام پخت ارزن از چسبیدن دانه ها به هم جلوگیری می کند.


طرز تهیه سوپ ارزن و قارچ
مواد لازم
روغن زیتون – ۱ قاشق غذا خوری
پیاز بزرگ کباب شده – ۱ عدد

سیر خرد شده – ۳ حبه
کرفس خرد شده – ۲ ساقه
قارچ  خرد شده – ۶ فنجان
ارزن – ۱ فنجان
آب سبزیجات – ۸ فنجان
آویشن خشک – ۱ قاشق چای خوری
جعفری خشک – ۱ قاشق چای خوری
نمک و فلفل – به مقدار دلخواه
دستور تهیه

۱. روغن زیتون را در یک قابلمه ی بزرگ بریزید و پیاز های کبابی را به مدت ۳ تا ۵ دقیقه در آن سرخ کنید.
۲. سیر خرد شده و کرفس را اضافه کرده و ۱ دقیقه تفت دهید.
۳. قارچ ها را اضافه کنید و برای ۱ دقیقه دیگر تفت دهید، سپس درب قابلمه را گذاشته و اجازه دهید مواد ۱۰ دقیقه با آب قارچ ها پخته شوند.
۴. در این مرحله ارزن، آب سبزیجات، نمک، فلفل و سبزیجات خشک را به آن اضافه کنید و بگذارید به مدت ۴۰ دقیقه با حرارت کم پخته شده و جا بیفتد.
۵. سوپ ارزن شما آماده است، با جعفری تازه تزیین کرده و گرم سرو کنید.