کارت‌خوان‌های هوشمند در نانوایی‌ها نصب شدند تا از فروش خارج از شبکه و آزاد آرد و قاچاق نان جلوگیری کنند. اما این دستگاه‌ها با ایراداتی روبه رو هستند.

برخی از گزارش‌های موجود نشان می‌دهد که دستگاه‌های کارت‌خوان‌های هوشمند در نانوایی‌های شهرهای مختلف با اختلالات و ایراداتی مواجه می‌شود. این اختلالات منجر به مشکلاتی اساسی برای مشتریان و نانوایان شده‌است.
چندی پیش بود که با نصب دستگاه‌های کارت خوان هوشمند در نانوایی‌ها، نظارت بر فعالیت این واحدها از جمله ساعات فعالیت افزایش یافت. ضمن اینکه این طرح موجب جلوگیری از فروش خارج از شبکه و آزاد آرد و قاچاق آن می‌شود.
این طرح در پی اصلاح هدفمندی یارانه ها و در راستای پیشگیری از قاچاق آرد و فروش خارج از شبکه آن که سالانه موجب خروج بخش زیادی از آرد مصرفی کشور به آن سوی مرزها می‌شد و امنیت غذایی جامعه را با مخاطره همراه می کرد، اجرایی شده‌است.
در این طرح تعداد فروش نان و ساعات فعالیت نانوایان مشخص است. همچنین، به ازای فروش هر نان هزینه آرد با نرخ دولتی به حساب نانوا واریز می‌‌شود.

منشا اختلال کارت‌خوان‌های هوشمند کجاست؟
بیژن نوروز مقدم، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در این باره به تجارت‌نیوز می‌گوید: «یک سری اختلالات هست که به نظر می‌رسد از سوی اپراتورها وجود دارد. مثلا نان تنوری را گردان ثبت کردند و اشتباهاتی از این دست یا نوع یک را نوع دو حساب کردند. یک سری مشکلات دیگری که وجود دارد این است که برخی می گویند تعداد نانی که ثبت می‌شود با تعداد نانی که ما برآورد کردیم و فروختیم، یکسان نیست.»
او در این باره توضیح می‌دهد:«در حال پیگیری موضوع هستیم، این مشکلات ممکن است به این دلیل باشد که در ابتدای کار نگاه کارشناسی وجود نداشت و مشورت‌های لازم با اتحادیه صورت نگرفت. اما باید دستگاه پوزهای نانوایی ابتدا در شهرهای کوچک راه‌اندازی شود. در صورت اینکه مشکلات احتمالی رفع می‌شد و دستگاه‌ها پاسخگوی نیاز آن شهر بودند، باید در شهرهای دیگر و بزرگ‌تر نیز مورد استفاده قرار می‌گرفت. هماهنگی این موارد باید پیش از این اتفاق می‌افتاد.»
مقدم با اشاره به اینکه این بانک سپه است کل آمار نانوایان را دارد، بیان می‌کند:«در حال حاضر سیستمی که این طرح را پیاده‌سازی می‌کنند، دست شرکتی‌ست که زیر مجموعه بانک سپه است. جای تعجب دارد که مسئولان این امر به این موارد توجه نکردند و تنها می‌گویند که آمار همه فعالیت‌های نانوایان را دارند.
رئیس اتحادیه نانویان سنتی تهران در پایان افزود:« ما حدود دو ماه است که در حال پیگیری ایرادات و اختلالات دستگاه‌های پوز نانوایان هستیم. اما به ما می‌گویند که دو نرم‌افزاری که در حال حاضر فعال هستند، متعلق به بانک سپه است و آمارهای آن صحیح است. که باید ببینیم پیگیری‌ها به کجا خواهد رسید.»
هدف این طرح این است که قیمت نان برای مردم تغییر نکند. همچنین، در هنگام پرداخت پول نان توسط خریدار، مابقی پول همان لحظه از حساب دولت به حساب نانوا واریز شود و محدودیتی هم در تعداد خرید نان وجود نداشته‌باشد.
با وجود این به نظر می‌رسد این کارت‌‌خوان‌های هوشمند با ایرادتی مواجه هستند که مسئولان ذی‌ربط برای رفع آن باید اقدامات لازم را انجام دهند.