با گذشت یک ماه از شوک ارز ۴۲۰۰ به قیمت ها، تورم ماهانه از ۱۲ درصد در خرداد ماه و پس از اصلاح قیمت ها به ۲ درصد در مرداد، برسد و تورم مجدد در ریل نزولی قرار گیرد تا عیار هراس آفرینی های برخی رسانه های منتقد و ادعای تورم ۳ رقمی پس از حذف ارز ۴۲۰۰ مشخص شود. در همین حال رئیس کل اسبق بانک مرکزی که همچنان در حال و هوای انتخابات سال گذشته به سر می برد، در توئیت هایی که اخیرا درج کرده است، کاهشی شدن روند تورم را پس از گذشت دو ماه از حذف ارز ۴۲۰۰، نتیجه طبیعی تخلیه شوک می داند، اما پاسخ نمی دهد اگر حذف ارز ۴۲۰۰، آن هم در شرایط تورمی ناشی از جنگ روسیه و اوکراین، با گذر سریع از شوک ممکن بود، چرا در دوره هایی که فضای تورم جهانی به شکل فعلی وجود نداشت و شرایط بهتری از این جهت حاکم بود، اقدامی برای حذف این ارز رانتی انجام نداد.

آنچه که در یک سال اخیر در اقتصاد ایران محقق شده است، پی ریزی مسیر مهار تورم است. با تدوین بسته “نقشه راه رشد غیرتورمی” از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی در سال گذشته، رشد درآمدهای دولت به ویژه درآمدهای مالیاتی برای جلوگیری از اتکای دولت به منابع تورم زای بانک مرکزی و الزام بانکها به انصباط مالی و کنترل رشد ترازنامه، مسیر مهار تورم هم از طریق تراز کردن بودجه و هم کنترل خلق پول بانکها برداشته شد. با این حال این مسیر و موفقیت در آن، موجب عیان شدن عملکرد نامناسب برخی مدیران دولت سابق شده است. خصوصا رئیس کل بانک مرکزی که خروجی عملکردش را باید در زمینه تورم دید، به جز سانسور آمار تورم این بانک، اقدام مهمی در زمینه تورم انجام نداد. چنان که از آذرماه سال ۹۷، بانک مرکزی، زنجیره انتشار آمار تورم را که از ۱۳۱۵ تا سال ۹۷ برقرار بود، قطع کرد.

البته مروری بر آمار نرخ تورم بانک مرکزی نشان می دهد که نرخ بالاتر تورم این بانک در مقایسه با نرخ محاسبه شده توسط مرکز آمار ممکن است یکی از دلایل توقف انتشار نرخ تورم بانک مرکزی بوده باشد که از این جهت تن دادن متولی انتشار این آمار به سانسور، جای تاسف فراوان دارد. آن هم در جایی که این امار نشان می دهد که نرخ تورم نقطه به نقطه ۶۵.۳ درصدی ثبت شده در بهمن ۹۹ و در زمان ریاست عبدالناصر همتی بر بانک مرکزی بالاترین نرخ تورم نقطه به نقطه ثبت شده پس از انقلاب است.