رئیس مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی کشور گفت: در دی ماه سال گذشته ۱۳ میلیون دستگاه کارتخوان فعال وجود داشت که با اقدامات انجام شده حدود ۳ میلیون از این کارتخوان ها غیرفعال شده و در حال حاضر بیش از ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه کارتخوان دیگر به پرونده ها متصل شده اند و این فرآیندی است که هنوز ادامه دارد.

سال گذشته که سامان دهی کارتخوان ها آغاز شد، فعالان اقتصادی برای تعیین تکلیف کارتخوان ها می بایست با ورود به سامانه my.tax.gov.ir کارتخوان هایی را که به نام آنها ثبت شده بود، برای اتصال به پرونده مشخص می کردند. افرادی نیز که متقاضی کارتخوان نبوده اما دستگاه های کارتخوانی به نام آن ها ثبت شده بود، باید درخواست خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه می دادند تا موضوع به بانک مرکزی ارجاع شود و اقدام به قطع این پایانه‌ ها شود. به گفته سازمان امور مالیاتی شکایتی برای این تخلف انجام نخواهد شد و خود افراد در صورت تمایل می‌ توانند اقدام به شکایت نمایند. اما سرانجام کارتخوان های بلاتکلیف به کجا رسید؟

دارندگان دستگاه کارتخوان یا درگاه الکترونیکی حتما باید دارای شماره اقتصادی یا پرونده مالیاتی باشند
محمد برزگری در ابتدا درخصوص بحث کارتخوان ها گفت: کارتخوان ها را بانک ها یا شرکت های پی اس پی که با شرکت شاپرک و بانک مرکزی در ارتباط هستند، تحویل می دهند. شرکت های پی اس پی وقتی دستگاه های کارتخوان و یا درگاه الکترونیکی پرداخت را در اختیار افراد قرار می دهند، باید حداقل به یک حساب شخص متصل باشد. در کل کشور حدود ۱۱ شرکت پی اس پی وجود دارد که با بانک ها در ارتباط هستند.

از آذر ماه سال ۱۳۹۹ و به بعد هر فعال اقتصادی که بتواند قواعد بانک مرکزی را رعایت کند و نزد سازمان امور مالیاتی پرونده مالیاتی داشته باشد، می تواند اقدام به دریافت دستگاه کارتخوان کند. تحویل کارتخوان ها قطعا با رعایت پروتکل یا بخشنامه و دستورالعمل های موجود انجام می شود. در قانون پایانه های فروشگاهی که به دلیل ایجاد انضباط مالی پیش بینی اتصال به پرونده مالیاتی شده و قبل براساس سیاست های بانک مرکزی قواعد تنظیم و رعایت می شد. طبق ماده ۱۱ قانون پایانه های فروشگاهی سامانه مودیان، دستگاه های کارتخوان باید به پرونده مالیاتی متصل باشند. در این ماده آمده است که دارندگان دستگاه کارتخوان یا درگاه الکترونیکی حتما باید دارای شماره اقتصادی یا پرونده مالیاتی باشند.

بیش از ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه کارتخوان به پرونده ها متصل شده اند
رئیس مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی کشور در پاسخ به این سوال که آیا کارتخوان های بدون صاحب تعیین تکلیف شده است یا نه، گفت: همه این کارتخوان ها دارای صاحب است و در گذشته در اختیار اشخاص قرار گرفته است. قانون پایانه های فروشگاهی در سال ۱۳۹۸ تصویب شده است، اما دستگاه های کارتخوان مربوط به حدود ۱۵ سال پیش است.

در این مدت این دستگاه های کارتخوان در اختیار اشخاص قرار گرفته است. سال ۱۳۹۸ این قانون تصویب شد، سال ۱۳۹۹ ساماندهی کارتخوان ها آغاز شد. در دی ماه سال گذشته ۱۳ میلیون دستگاه کارتخوان فعال وجود داشت که با اقدامات انجام شده حدود ۳ میلیون از این کارتخوان ها غیرفعال شده و در حال حاضر بیش از ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار دستگاه کارتخوان دیگر به پرونده ها متصل شده اند و این فرآیندی است که هنوز ادامه دارد.

جرائم سنگین در انتظار افرادی که کارتخوان خود را اجاره می دهند
برزگری درخصوص پدیده اجاره دستگاه های کارتخوان افزود: در حال حاضر این مورد را بعید می دانم. زیرا پول به حساب صاحب کارتخوان واریز می شود و این مساله برای صاحب دستگاه ریسک پذیر است. اساسا وقتی بانک مرکزی یا سازمان امورمالیاتی متوجه تخلفی می شود حتما مانع آن می شود. نظارت بانک مرکزی در این مورد بسیار سختگیرانه است. اگرچه شاید تخلفات به صورت موردی وجود داشته باشد و آن را رد یا تایید نمی کنم. اما اجاره دستگاه های کارتخوان را دور از ذهن می دانم. مگر این که حساب های اجاره ای وجود داشته باشد که آن هم تخلف است و باید به آن رسیدگی شود.

تا چند روز آینده کارتخوان های باقی مانده تعیین تکلیف می شوند
وی ادامه داد: از نگاه سازمان امور مالیاتی، کارتخوان های موجود یا باید به پرونده متصل و یا غیرفعال شوند. این امر به تدریج در حال انجام است و پیش بینی می شود تا چند روز آینده کارتخوان های باقی مانده تعیین تکلیف شوند. اگر فردی مرتکب به اجاره ک ارتخوان شود شامل تخلفات متعدد می شود زیرا از نظر سازمان امور مالیاتی فردی که پول به حساب او واریز می شود، صاحب درآمد است .

ضمن مطالبه مالیات برای این افراد، به دلیل این که فاقد اظهارنامه مالیاتی هستند، مشمول جریمه ۳۰ درصد و غیرقابل بخشودگی می شوند. کتمان درآمد نیز طبق ماده ۲۷۴ به عنوان جرم مالیاتی برای این افراد محاسبه می شود. از سوی دیگر به دلیل تاخیر در پرداخت مالیات نیز مشمول جریمه ماهانه ۲/۵ درصدی می شوند. درخصوص عدم معرفی خود و تشکیل پرونده، طبق تبصره ۳ ماده ۱۷۷ ، مشمول ۱۰ درصد جریمه می شوند. این جرایم شامل فردی خواهد شد که دستگاه کارتخوان خود را اجاره داده است. در آخر اگر اثبات شود که دستگاه را به فرد دیگری اجاره داده است، طبق تبصره ۱۵۷ مالیات از آن فرد اخذ می شود.

مالیات از سود مشاغل باهم متفاوت است
وی در آخر افزود: مالیات یا از ارزش افزوده یا از سود اخ ذ می شود. فعالیت هایی که فعاالن اقتصادی در کارتخوان دارند یکی از موضوعات پولی است که موید فعالیت اقتصادی است. در این صورت سود این فعالیت اقتصادی محاسبه و مالیات آن اخذ می شود. مشاغل مختلف در این مورد وضعیت متفاوتی دارند. برای مثال مالیات از سود یک فعال سوپر مارکت ۱۰ درصد، طلا فروشی۷ درصد و صرافی نیم درصد است. هر کدام از فعاالن اقتصادی به تناسب فعالیتی که دارند، مشمول مالیات می شوند.