رئیسکل بانک مرکزی گفت: با وجود تحریمها خوشبختانه حجم مبادلات ارزی ما کم نیست و میزان مبادلات ارزی کشور در سال گذشته بالغ بر ۱۸۰میلیارد دلار بوده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، محمدرضا فرزین در دیدار با جمعی از صادرکنندگان، واردکنندگان و تولیدکنندگان که بهمنظور بررسی مشکلات حوزه تجارت خارجی کشور برگزار شد، اظهار داشت: موضوع ارز از جمله موضوعات اساسی اقتصاد کشور است و بخش عمدهای از تلاش ما در بانک مرکزی و دولت معطوف به ایجاد آرامش در این بازار است تا بتوانیم ثبات را در اقتصاد کشور ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه پیشبینیپذیر کردن آینده اقتصاد و بازار برای فعالان اقتصادی از اولویتهای اصلی بانک مرکزی است تأکید کرد: با توجه به شعار سال قطعاً سیاستهایی اتخاذ خواهیم کرد تا مشکلات کمتر و موانع رفع شود.
رئیسکل بانک مرکزی در ادامه به تشریح اقدامات اخیر بانک مرکزی در بازار ارز پرداخت و گفت: اجرای سیاست ارز کالاهای اساسی و دارو از محل ارزهای دولت که تاکنون اجرا شده است یکی از اولین اقدامات بانک مرکزی در دوره جدید بود که ثبات را به بازار برگرداند و مانع از افزایش هیجانی نرخ شد.
وی افزود: همچنین برای عرضه و تأمین ارز موردنیاز صادرکنندگان و واردکنندگان مرکز مبادله ارز و طلا ایجاد شد که این مرکز محور سیاستهای ارزی کشور به حساب میآید و برای گسترش این مرکز برنامههای متنوعی از جمله راهاندازی سلف ارزی، سوآپ ارزی و استفاده از سایر ابزارهای متداول در دنیا را در نظر داریم که در آینده اجرایی خواهد شد.
فرزین با ابراز اینکه مرکز مبادله ارز و طلا نهال نوپایی در اقتصاد کشور محسوب میشود که بهتدریج توسعه پیدا خواهد کرد خاطرنشان کرد: خوشبختانه از زمان راهاندازی این مرکز، اقدامات خوبی انجام شده است و نرخ ارز مبادلهشده در این مرکز از زمان راهاندازی تاکنون بین ۳۶ تا ۳۹ هزار تومان بوده است.
رئیس شورای پول و اعتبار اضافه کرد: با سازوکار تدارکدیدهشده و همکاری دستگاههای ذیربط، ارزهای خدماتی مورد نیاز مردم نیز در این مرکز تأمین میشود و تمام تلاش ما این است که کلیه ارزهای مورد نیاز مردم و فعالان اقتصادی را در این مرکز تأمین کنیم.
فرزین ادامه داد: در خصوص اسکناس ارز نیز این مهم به شبکه بانکی محول شد و افراد میتوانند از طریق ایجاد حساب ارزی نیازهای خود را تأمین کنند و تاکنون نیز افرادی که از این مسیر درخواست ارز داشتهاند توانستهاند بدون مشکل ارز مورد نیاز خود را دریافت کنند و دست دلالان و سفتهبازان از این مسیر کوتاه شده است و دیگر شاهد تشکیل صفهای طویل برای دریافت ارز مقابل صرافیها نیستیم.
رئیسکل بانک مرکزی تأکید کرد: البته باید توجه داشته باشیم که پول ملی ما ریال است و تقویت ریال باید اولویت سیاستگذار باشد تا مردم نگران ارزش پول خود نباشند.
وی با تصریح به اینکه تشدید تحریمها نقل و انتقال ارز را مشکل کرده است گفت: اما خوشبختانه حجم مبادلات ارزی ما کم نیست و میزان مبادلات ارزی کشور در سال گذشته بالغ بر ۱۸۰ میلیارد دلار بوده است لذا دنیا نمیتواند بهراحتی ما را کنار بگذارد و مسیر رشد کشور با وجود تمام موانع محدود نخواهد شد.
فرزین افزود: پارسال تا تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۱۳ میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلار تخصیص ارز و ۵ میلیارد و ۹۴۴ میلیون دلار تأمین ارز صورت گرفته بود در حالی که امسال در همین بازه تاکنون ۱۳ میلیارد و ۸۶۴ میلیون دلار تخصیص و ۷ میلیارد و ۲۸۱ میلیون دلار تأمین ارز صورت گرفته است؛ بنابراین تأمین ارز ما در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار افزایش یافته است.
رئیسکل بانک مرکزی با تأکید بر اینکه بخش عمدهای از تأمین ارز از طریق صادرکنندگان اعم از پتروشیمی، فولادیها و غیره تأمین شده است، به برخی مشکلاتی که منجر به طولانی شدن زمان تأمین ارز میشود اشاره کرد و گفت: برای کوتاهتر شدن زمان تأمین ارز از این به بعد بانک مرکزی با حذف واسطهها، ارز را بهطور مستقیم از صادرکنندهها خریداری میکند و با نرخ مشخص به واردکنندهها خواهد فروخت تا هم هزینهها کمتر و هم زمان تأمین ارز کوتاهتر شود.
رئیس شورای پول و اعتبار با اشاره به برخی تخلفات در بازار ارز که زمینهساز بیثباتی و عدمتعادل در بازار میشود از فعالان تجاری درخواست کرد هرگونه تخلف و فساد را به بانک مرکزی گزارش دهند و تأکید کرد: در مقابله با فساد جدی هستیم و با هرگونه تخلف و فساد از سوی فعالان بازار ارز اعم از صرافیهای بانکی و غیربانکی، واردکنندگان و صادرکنندگان برخورد میکنیم و در این زمینه کمیته ویژهای در بانک مرکزی ایجاد شده است که موارد تخلف را بهدقت بررسی میکند و مورد پیگیری قرار میدهد.
رئیسکل بانک مرکزی همچنین با تأکید بر ضرورت رعایت قوانین مربوط به کارمزد نقل و انتقال ارزی گفت: در زمان حاضر صرافیهای بانکی و غیربانکی سهمیه ارزی میگیرند و محدودیتی برای صرافیهای غیربانکی در خصوص حواله ارز ایجاد نشده است.
فرزین متذکر شد: در چارچوب منافع ملی تولیدکننده و صادرکنندهای که با ارز مصوب تولید و صادر میکند و هزینههای خود را با نرخ رسمی مصوب پوشش میدهد نباید ارز خود را با نرخ آزاد و قاچاق به فروش برساند.
وی همچنین در خصوص درخواستهای مطرحشده از سوی تولیدکنندگان در مورد بازنگری در لزوم مسدودسازی ریالی برای ثبت سفارش واردات گفت: هدف ما از این موضوع کاهش ثبت سفارشهای غیرواقعی و کوتاه کردن صف دریافت ارز برای تولیدکنندگان و واردکنندگان واقعی بوده است اما امکان بازنگری در این ضابطه وجود دارد و در تلاشیم راهکار لازم را برای این موضوع ارائه دهیم تا محدودیتی از این لحاظ برای تولیدکننده و واردکننده واقعی ایجاد نکنیم؛ لذا از هرگونه پیشنهاد و راهکار در این زمینه استقبال خواهیم کرد و در این زمینه نیز برای بخش دولتی و غیردولتی تفاوتی قائل نیستیم و اگر راهکار مناسبی پیدا کنیم در این خصوص تبعیض قائل نخواهیم شد.
رئیسکل بانک مرکزی در پایان ابراز امیدواری کرد با مجموعه تدابیر اتخاذشده ثبات و آرامش به بازار ارز برگردد و نگرانی راجع به بازار ارز کاهش پیدا کند.
در ابتدای این نشست فعالان اقتصادی حاضر در این نشست به بیان مشکلات و پیشنهادات خود در زمینه مبادلات تجاری پرداختند و با دستور رئیسکل بانک مرکزی مقرر شد معاونت ارزی این بانک ضمن بررسی دقیق موارد مطرحشده، نسبت به رفع موانع موجود و تسهیل مسیر تجارت خارجی کشور اقدام کند.