اولین عکس سیاره مشتری به سال ۱۸۷۹ مربوط میشود و جدیدترین آن توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) ناسا گرفته شده است.
یک ستاره شناس تصویری از اولین عکس گرفته شده از سیاره مشتری در کنار جدیدترین تصویر آن که توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) گرفته شده را کنار یکدیگر قرار داده که پیشرفت فناوریهای مربوط به نجوم در طول دهههای گذشته را نشان میدهد.
اولین عکس از سیاره مشتری در سال ۱۸۷۹ توسط یک ستاره شناس ایرلندی به نام «اگنس مرلی کلرک» گرفته شده و آن را در کتاب خود با عنوان «تاریخ محبوب ستاره شناسی در قرن نوزدهم» منتشر کرده است. عکس جدید در تاریخ ۲۷ ژوئیه ۲۰۲۲ (۵ مرداد) توسط JWST گرفته شده که در آن حتی شفقهای مشتری که در حال رقص بر فراز هر دو قطب آن هستند، با وضوح بسیار خوبی دیده میشود.
با مقایسه این دو تصویر در کنار یکدیگر متوجه میشویم که عکاسی نجومی در ۱۴۲ سال گذشته تا چه اندازه پیشرفت کرده است.
تغییرات سیاره مشتری
هرچند عکس گرفته شده در قرن نوزدهم غیر شفاف و متخلخل است، اما یکی از مشخصههای اصلی مشتری، یعنی نوار تیره رنگ آن که از تفاوت در ترکیب شیمیایی و دمای گاز اتمسفر آن ایجاد شده را به خوبی نشان میدهد.
یکی دیگر از ویژگیهای منحصربهفرد مشتری، لکه سرخ بزرگ آن است، منطقهای با فشار بالا و پایدار که طوفانهای واچرخه (گردباد هوایی) تولید میکند و از آنها به عنوان بزرگترین طوفانهای منظومه شمسی یاد میشود. این منطقه در عکس سال ۱۸۷۹ کلرک قابل مشاهده است، اما از آن جایی که تصویر وارونه است، به نظر میرسد در نیمکره شمالی قرار دارد، نه جنوبی.
نکته قابل توجه دیگر به اندازه این منطقه مربوط میشود. طبق گزارشهای موجود، زمانی سه کره زمین درون آن جا میگرفته اما اکنون تخمین زده میشود که فقط یک کره زمین میتواند در لکه قرمز بزرگ آن جای بگیرد. دانشمندان در مورد علل آن اختلاف نظر دارند.
عکس گرفته شده توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب از مشتری، ترکیبی از چندین تصویر است که آن را در رنگی شبیه به آبی و بهصورتی متفاوت نشان میدهد. برای گرفتن این عکس از دوربین NIRCam تلسکوپ و سه فیلتر مادون قرمز اختصاصی آن استفاده شده است.