محققان موفق شدند سلولهای بنیادی دندان انسان را به آملوبلاستها تبدیل کنند که میتوان از آن برای تولید مینای بیولوژیکی دندان استفاده کرد.
به نقل از ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی، دندان های ما در فعالیت های روزمره مانند خوردن و صحبت کردن و همچنین برای اعتماد به نفس و سلامت روانی ما بسیار مهم هستند. اطلاعات نسبتا کمی در مورد دندان های انسان وجود دارد. یک دلیل مهم این است که رشد سلول های بنیادی دندانی انسانی خاص، برخلاف جوندگان، در آزمایشگاه دشوار است. به همین دلیل است که تیم KU Leuven از پروفسور Hugo Vankeleco، با همکاری UHassel، یک مدل تحقیقاتی سه بعدی را با استفاده از سلولهای بنیادی مشتق از فولیکول دندان (بافت غشایی اطراف دندانهای رویش نیافته انسان) توسعه دادند.
پروفسور Vankelecom می گوید: “مزیت این نوع مدل سه بعدی این است که به طور قابل اعتمادی ویژگی های اصلی سلول های بنیادی را بازتولید می کند. ما می توانیم قطعه کوچکی از بدن خود را به اصطلاح در آزمایشگاه بازسازی کنیم و از آن به عنوان یک مدل تحقیقاتی استفاده کنیم. با استفاده از سلولهای بنیادی دندانی، میتوانیم سلولهای دندانی دیگری مانند آملوبلاستهایی را که مسئول تشکیل مینای دندان هستند، با این مدل توسعه دهیم.”
دندان های ما در معرض اسیدها و قندهای مواد غذایی قرار می گیرند که می توانند به مینای دندان آسیب بزنند. از آنجایی که مینای دندان نمی تواند بازسازی شود، آسیب آن مداخله دندانپزشک را ضروری می سازد که باید هر حفره احتمالی را با مواد مصنوعی پر کند.
لارا همریک، دانشجوی دکترا، توضیح میدهد: «در مدل جدید، ما موفق شدهایم سلولهای بنیادی دندان را به آملوبلاستها تبدیل کنیم که در نهایت میتواند منجر به تولید مینای بیولوژیکی شود. مینای دندان میتواند به عنوان یک ماده پرکننده طبیعی برای ترمیم مینای دندان آسیب دیده استفاده شود. مزیت این روش است که به این ترتیب فیزیولوژی و عملکرد بافت دندان به طور طبیعی ترمیم می شود، در حالی که در مورد مواد مصنوعی اینطور نیست. علاوه بر این، خطر کمتری برای نکروز دندان وجود خواهد داشت، که می تواند در سطح تماس با مواد مصنوعی استفاده شده رخ دهد.
نه تنها دندانپزشکان می توانند با این ماده پرکننده بیولوژیکی به بیماران خود کمک کنند بلکه این مدل سلول سه بعدی می تواند در بخش های دیگر نیز کاربرد داشته باشد. به عنوان مثال، می تواند به صنایع غذایی کمک کند تا تأثیر محصولات غذایی خاص را بر روی مینای دندان، یا تولید کنندگان خمیر دندان برای بهینه سازی محافظت و مراقبت، بررسی کنند. پروفسور Vankelecom می گوید: “علاوه بر این، ما می خواهیم این مدل را با انواع دیگر سلول های بنیادی دندانی ترکیب کنیم تا ساختارهای دندانی دیگر و در نهایت یک دندان بیولوژیکی کامل بسازیم. اکنون، ما روی آملوبلاست ها تمرکز کرده ایم، اما مدل جدید ما به وضوح احتمالات مختلفی را برای تحقیقات بیشتر و برنامه های بی شماری باز می کند.”
نتایج تحقیقی که توسط پروفسور Hugo Vankelecom KU Leuven و پروفسور Annelies Bronckaers از UHasselt رهبری می شود در Cellular and Molecular Life Sciences منتشر شده است.