ناسا تحت برنامهای که آن را پرخطر میداند، پروندهی جدیدی را باز کرده است که طی آن تیمی از دانشمندان ۹ ماه را صرف ارزیابی پدیدههای هوایی ناشناس (UAP) که اغلب بهعنوان یوفو مطرح میشوند، خواهند کرد تا این موضوع عجیب را از زاویهی علم عمیقتر بررسی کنند.
این مطالعهی اختصاصی که اوایل پاییز امسال آغاز خواهد شد، به طیف وسیعی از پرسشهای مربوط به رؤیت اشیاء ناشناختهای در آسمان خواهد پرداخت که بهعنوان هواپیما یا دیگر رویدادهای طبیعی شناسایی نشدهاند و بسیاری آنها را یوفو (UFO)، بشقاب پرنده و سفینهی موجودات فرازمینی عنوان کردهاند.
«توماس زوربوچن» (Thomas Zurbuchen) معاون ادارهی مأموریتهای علمی آژانس گفت: «این سؤالات شامل ارزیابی دادههای موجود میشود که جامعهی علمی باید آنها را تجزیهوتحلیل کند و اینکه چگونه میتوان از هوش مصنوعی و فناوری یادگیری ماشین برای حل مسئلهی UAP استفاده کرد.»
او این مطلب را ۹ ژوئن (۱۹ خرداد) در هیئت مطالعات فضایی مهندسی و پزشکی ناسا بیا کرد. با وجود تلاش برای مطالعهی بیشتر، این آژانس اما یک موضوع را بهطور صریح عنوان کرد و در بیانیهای گفت: «هیچ مدرکی وجود ندارد که اشیاء پرندهی ناشناس منشأ فرازمینی داشته باشند.»
در این بررسی ناسا ارزیابی میکند که چه مقدار اطلاعات در مورد این موضوع بهصورت عمومی دردسترس است و به چه اطلاعات دیگری برای درک چنین مشاهدات غیرقابل توضیحی، نیاز است. کارشناسان همچنین برای بهترین استفاده از این حجم انبوه دادهها در آینده، تصمیمگیری خواهند کرد.
این پروندهی تازهی ناسا، طی بحثی که به گفتهی آژانس تحقیقات پرخطر و با اثر بالا هستند، پردهبرداری شد. به گفتهی زوربوچن «این نوع تحقیق در تضاد با روند مرسوم فعلی در علم است، اما میتواند عمیقا طرز تفکر ما را دربارهی جهان تغییر دهد. ممکن است جامعهی علمی سنتی پرداختن به این موضوع بحثبرانگیز توسط ناسا را نوعی خودفروشی و زیر پا گذاشتن اصول ببیند اما من به شدت مخالف چنین نگاهی هستم.»
او افزود: «یک دانشجوی تحصیلات تکمیلی را تصور کنید که به دادههای خود نگاه میکند و ناگهان متوجه میشود که هر آنچه در آنها میبیند، با برخی از بنیانهای رشتهی او در تضاد است. حمایت از چنین دانشجویانی برای انتشار دادههای آنها بسیار دشوار است، و این چیزی است که ما اکنون میخواهیم اتفاق بیفتد، زیرا چنین کاری برای علم، بهتر از نادیده گرفتن آن است.»
از تلسکوپهای رادیویی برای شناسایی سیگنالهای بیگانه استفادهی زیادی میشود.
این مطالعه در حال حاضر به مدت ۹ ماه برنامهریزی شده است و هزینهی آن بیش از ۱۰۰ هزار دلار نخواهد بود. طبق اعلام ناسا، این پژوهش بهطور کامل باز خواهد بود و در آن از دادههای نظامی طبقهبندی شده استفاده نخواهد شد.
زوربوچن تأکید کرد: «ما از خطراتی که چنین مطالعهای برای اعتبار ما دارد پرهیز نمیکنیم. باور قوی ما این است که بزرگترین چالش این پدیدهها این است که از نظر بررسی دادهها در این حوزه بسیار ضعیف عمل شده است.»
او این فعالیت گروهی جدید را «روشن و قاطع در تحقیقات پرخطر و پربازخورد» (Cleanly and Solidly in High Risk, High Impact Research) نامید. این پنل علمی توسط «دیوید اسپرگل» (David Spergel) اخترفیزیکدان دانشگاه پرینستون با همکاری «دنیل ایوانز» (Daniel Evans) دستیار قائم مقام پژوهشی ناسا، رهبری خواهد شد.
معاون مأموریتهای علمی ناسا همچنین خاطرنشان کرد: «ناسا اعتقاد دارد که ابزارهای کشف علمی قدرتمند هستند و در اینجا هم کاربرد دارند. ما به طیف وسیعی از مشاهدات زمین از فضا دسترسی داریم و این رگ حیات تحقیقات علمی است. ما ابزارها و تیمی را داریم که میتوانند به ما در بهبود درک ناشناختهها کمک کنند. این دقیقا تعریف علم است و کاری است که ما انجام میدهیم.»