زبالههای پلاستیکی چالش زیست محیطی مهمی هستند. تجزیهی پلاستیک توسط آنزیمها یکی از بهترین و سبزترین راهکارها برای بازیافت مجدد زبالههای پلاستیکی است. «پلیاتیلن ترفتالات – PET» حدود ۱۲ درصد زبالههای جامد در دنیا را شامل میشود و معکوس کردن فرآیند پلیمریزاسیون توسط آنزیمها و تولید مواد اولیه و سپس پلیمریزاسیون مجدد این مواد جهت تولید مجدد محصولات یکی از راهکارهای اقتصادی برای رفع این معضل است.
احتمال زیادی وجود دارد که این روش بازیافت توجهات زیادی را در صنعت بازیافت به خود جلب کند. علاوه بر شرکتهایی که در صنعت بازیافت پسماندها فعالیت میکنند، شرکتهای دیگری نیز وجود دارند که ممکن است بخواهند از این فرصت بهعنوان یک سرمایهگذاری جدید استفاده کنند. از طریق این رویکرد پایدار در مدیریت پسماندهای پلاستیکی میتوان به چرخهی اقتصادی پایداری در زمینهی زبالههای پلاستیکی دست یافت. به همین خاطر دانشمندان امیدوار هستند سرمایهگذاری خوبی در این زمینه صورت گیرد و در آینده بتوان پیشرفت عمدهای در این زمینه دید.
دانشمندان دانشگاه تگزاس اخیراً تمرکز خود را بر روی PET گذاشتهاند، زیرا این پلیمر در بسیاری از مواد از جمله در صنعت بستهبندی شامل مواد غذایی تا بطریهای نوشیدنی مورد استفاده قرار میگیرد. حدود ۱۲ درصد زبالههای دنیا از جنس این پلیمر است.
آنزیمی که دانشمندان مهندسی کردهاند، قادر است فرآیند شکستن پلیمرها به پلیمرهای کوچکتر و سپس قرار دادن مجدد قطعات کوچکتر در کنار یکدیگر و تولید مجدد پلیمرهای بزرگتر را انجام دهد. در برخی موارد آنزیم مورد نظر قادر است طی ۲۴ ساعت پلیمرها را حتی به مونومرهای کوچک بشکنند.
دانشمندان از یک مدل یادگیری ماشین برای تولید جهشهای جدید در باکتریها و تجزیهی پلاستیکها استفاده کردهاند. مدل تولید شده پیشبینی میکند که کدام جهشها در آنزیمها، هدف مربوط به شکستن پلیمرها در دمای پایین را بهتر به انجام میرسانند.
دانشمندان در این مطالعه پلیمرهای مختلف و آنزیمهای مختلف را مورد بررسی قرار دادهاند و اثبات کردهاند که آنزیم انتخاب شده بازدهی کافی برای تجزیهی PET را دارد. نتایج این مطالعه در مجلهی Nature منتشر شده است.