در حال حاضر در آمریکا حدود دو سوم مردم به‌صورت کامل در برابر کرونا واکسینه شده‌اند. بیش از ۴۰ درصد مردم دوز تقویتی خود را نیز دریافت کرده‌اند. اخیراً سازمان غذا و داروی ایالات متحده اعلام کرده است که شاید تا پاییز سال آینده تزریق دوز چهارم واکسن نیز ضروری شود. پرسشی که اکنون ذهن بسیاری از مردم را به خود مشغول کرده، این است که چه تعداد دوز تقویتی برای مقابله با کرونا ویروس لازم است؟ آیا باید تا آخر عمر با ویروس کرونا زندگی کنیم؟

مطالعه‌ی جدیدی که در اسرائیل انجام شده، اطلاعات خوبی در زمینه‌ی پرسش‌های بالا ارائه می‌دهد. اسرائیل یکی از کشورهایی است که دوز چهارم کرونا ویروس در آن در حال حاضر در دسترس است. شواهد موجود در این کشور نشان داده است که دوز چهارم محافظت اضافی در برابر کرونا ویروس ایجاد نمی‌کند.

محققین اسرائیلی می‌گویند که دوز سوم واکسن کرونا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، ولی همین محققین اذعان دارند که دوز چهارم برای افراد جوان و افرادی که از سلامت نسبی خوبی برخوردارند و هیچ یک از علائم خطر برای کرونا ویروس را ندارند، منفعت زیادی ندارد. نتیجه‌ی این مطالعه را مجله‌ی Nature به چاپ رسانده است. محققین در این مطالعه نشان داده‌اند که سه دوز از واکسن‌های mRNA بهترین محافظت را برای بدن ایجاد می‌کند.

البته محققین این نکته را متذکر شده‌اند که برای افراد گروه پُرخطر، دوز چهارم نیز دارای مزیت نسبی خوبی است. اگرچه دوزهای اضافی تنها پادتن‌های رو به زوال را مجدداً به‌روز می‌کند، ولی متخصصین اذعان دارند که اگر فرد احتمال بستری شدن بالایی در اثر ابتلا به کرونا داشته باشد، رو به زوال رفتن پادتن‌ها اثر زیادی روی وی دارد، ولی اگر فرد جزء افراد گروه کم‌خطر باشد، اثر رو به زوال رفتن پادتن‌ها در وی کمتر است.

در این مطالعه ۱۰۰۰ نفر از کادر درمان مورد ارزیابی قرار گفته‌اند. همه‌ی این افراد دو دوز اصلی و دوز تقویتی واکسن فایزر را حداقل ۴ ماه قبل از شروع مطالعه دریافت کرده بودند. از بین این افراد، ۲۷۴ نفر دوز چهارم واکسن خود را از بین فایزر و مدرنا تزریق کرده بودند و بقیه پس از دوز سوم دیگر دوز چهارم را تزریق نکرده بودند.

اندازه‌گیری سطح پادتن در بدن شرکت‌کنندگان قبل و بعد از دوز چهارم نتایج مهمی به‌دست داده است. هر چند که دوز اضافی واکسن باعث افزایش سطح پادتن می‌شود، ولی غلظت پادتن‌های خنثی کننده نسبت به دوز سوم واکسن افزایش خاصی نداشته است. محققین حدس می‌زنند که غلظت این نوع پادتن‌ها با دوز سوم به آستانه‌ی نهایی خود می‌رسد و دوزهای اضافی بر روی این غلظت اثر ندارند.