مدارگرد شناسایی مریخ به تازگی تصویری خیرهکننده از میادین تپههای شنی مریخ را به ثبت رسانده که جزئیات پیچیده آن به دانشمندان کمک میکند تا اطلاعات بیشتری از الگوهای آب و هوایی گذشته سیاره سرخ بدست آورند.
گفتنی است این تصویر که با رنگهای غیرواقعی رنگ شده، نشاندهنده ناحیه داخلی از دهانه Gamboa است؛ یک نقطه برخورد بزرگ که در نزدیکی منطقه Chryse Planitia و در نیمکره شمالی مریخ واقع شده است.
رنگ آبی عجیبی که در تصویر مشاهده میشود نتیجه فرایند پردازش تصویر است و بدین خاطر از آن استفاده میشود که خصوصیات پیچیده تپههای شنی به وضوح مشخص شوند.
به گفته ناسا، گروههای کوچکتر این امواج شنی تا حدود ۹ متر از یکدیگر فاصله دارند و به شکل رگههایی دیده میشوند که به سوی لبههای بیرونی تپههای شنی کشیده شدهاند.
تپههای شنی مریخ
لازم به ذکر است که بنابر توضیحات منتشر شده در خصوص این تصویر مریخ، اشکال بزرگتر و تقریبا موازی آبی روشن موجود در تصویر که تحت نام Transverse Aeolian Ridges (برآمدگیهای بادی عرضی) یا TAR شناخته میشوند، پوشیده از شنهای کاملا درشت هستند.
همچنین مناطقی که در مقایسه با رنگ آبی روشن TAR به رنگ ترکیبی سبز-آبی ثبت شدهاند نیز نمایانگر امواج بزرگ شنی هستند. علت تفاوت رنگ مذکور نیز بدین خاطر است که TAR به شکل فعال تحت تاثیر جریان باد قرار میگیرد و حرکت غبارهای تیرهتر توسط باد باعث میشود که به رنگ روشنتری دیده شوند.
در ادامه بد نیست به این نکته اشاره کنیم که دانشمندان با مطالعه تصاویر این چنینی قادر خواهند بود تا اطلاعات ارزشمندی از جهت وزش بادهایی که در گذشته دور این تپهها را به وجود آوردهاند، کسب کنند.
همچنین در پایان باید گفت که مدارگرد شناسایی کهنهکار مریخ، ۱۶ سال اخیر را مشغول مطالعه سیاره سرخ بوده است. این کاوشگر که برای یافتن نشانههای وجود آب در سطح مریخ طراحی شده نه تنها اثبات کرده که این سیاره احتمالا در گذشته قابل سکونت بوده بلکه به عنوان ایستگاه تقویت سیگنالهای مریخنوردهای «کنجکاوی» و «استقامت» هم عمل میکند.