دانشمندان طی یک آزمایش خارق‌العاده توانسته‌اند یک ریه‌ی اهدا شده را به نحوی تغییر دهند که بتوان آن‌را به همه‌ی گروه‌های خونی پیوند زد. نتایج و جزئیات این آزمایش که برای اولین بار انجام شده، در مجله‌ی Science Translational Medicine منتشر شده است.

محققین برای انجام این آزمایش از دستگاهی به‌نام «EVLP» استفاده کردند که اجازه می‌دهد ریه خارج از بدن انسان زنده بماند. آن‌ها در تلاش هستند تا در آینده از این چنین اندام‌هایی برای پیوند به گیرنده‌های انسانی استفاده کنند و تعداد ریه‌هایی که از بدن اهداکنندگان برداشته می‌شود، ولی به خاطر اندازه‌ی نامناسب و گروه خونی ناهمسان مورد استفاده قرار نمی‌گیرند را کاهش دهند.

در حال حاضر، تعداد ریه‌های اهدایی برای گروه خونی O خیلی کم است و زمان انتظار برای چنین اندامی بسیار زیاد است. بیمارانی که گروه خونی O دارند و نیازمند پیوند ریه هستند، ۲۰  درصد خطر مرگ بیشتری نسبت به دیگر گروه‌های خونی دارند. این افراد تنها می‌توانند ریه‌ی اهداکنندگان دارای گروه خونی O را دریافت کنند.

گروه خونی افراد در واقع نشان‌دهنده‌ی این است که این افراد بر روی سطح گلبول‌های قرمز و سطح رگ‌های خونی خود مولکول‌های قندی خاصی را دارند یا ندارند. این مولکول‌ها «آنتی‌ژن» نامیده می‌شوند. این آنتی‌ژن‌ها به نام‌های A و B شناخته می‌شوند. هر کسی که آنتی‌ژن A را داشته باشد، دارای گروه خونی A است، هر کس B را داشته باشد، گروه خونی B دارد. هر کس هر دو را داشته باشد، گروه خونی AB دارد و هر کس هیچکدام را نداشته باشد، گروه خونی O دارد. کسانی که گروه خونی O دارند، تنها از افراد دارای گروه خونی O می‌توانند پیوند بگیرند و کسانی که گروه خونی AB دارند، از همه‌ی گروه‌ها می‌توانند عضو پیوندی دریافت کنند.

در این مطالعه‌ی جدید، محققین از دو آنزیم بر روی ریه‌ی اهدایی از طرف یک فرد دارای گروه خونی A استفاده کردند. آن‌ها دریافتند که اگر ریه به مدت ۴ ساعت در معرض آنزیم‌های خاص قرار گیرد، آنتی‌ژن A موجود در ریه تا ۹۷ درصد از بین می‌رود و امکان پیوند آن به بیماران دیگر تا حدودی فراهم می‌شود.

محققین با استفاده از سه جفت ریه با گروه خونی A توانستند ارزیابی ایمنی این نوع پیوند را نیز انجام دهند و نتایج مطلوبی دریافت کردند.

پرسش‌هایی در مورد انجام این نوع پیوندها باقی مانده است که نمی‌توان در آزمایشگاه به پاسخ آن‌ها دست یافت و به همین دلیل محققین در تلاش هستند تا مجوز آزمایش‌های بالینی این روش بر روی انسان‌ها را نیز دریافت کنند.