اُرل مانیا (Aurel Manea) با استفاده از یک نرم افزار جدید هوش مصنوعی به نام Stable Diffusion، این تصاویر زیبا را از مناظر طبیعی آفرید. تصاویر چنان واقعی به نظر میرسند که خود او هم به عنوان یک عکاس، اعتراف میکند از قابلیتهای نرم افزار ساخته شده توسط شرکت Stability AI متحیر شده است: من خودم به عنوان یک عکاس مناظر طبیعی، نمیتوانم حق مطلب را درباره اهمیت این فناوریهای جدید برای حرفه عکاسی، ادا کنم. البته که اینها تصاویر واقعی نیستند و فقط مکانهای واقعی را شبیهسازی میکنند؛ اما برای بیشتر مخاطبان، زیبایی آنهاست که اهمیت دارد.
مانیا میگوید پیشتر از نرم افزار DALLE-2 هم استفاده و تصاویری از چهره انسانها خلق کرده بود که شبیه عکسهای واقعی به نظر میرسیدند. اما آن نرم افزار، قابلیت عکاسی از مناظر را نداشت.
ظاهرا سازندگان DALL-E، تصاویر مناظر طبیعی را در دیتابیس آن قرار نداده بودند و فقط روی چهرهسازی تاکید داشتند. ولی Stable Diffusion پایگاه تصویر گستردهتری دارد؛ طوری که از پس خلق دریاچههای یخزده، غروب خورشید، نورافشانیهای دراماتیک، کوهستان، ابرها و هر منظره چشمنوازی بر میآید.
ناگفته نماند که Stable Diffusion فعلا فقط نسخه بتا دارد؛ اما برخلاف سایر تصویرسازهای AI نظیر DALL-E، اوپن سورس و بدون فیلتر محتوا است.
عماد مُستاق، مدیرعامل و موسس Stability AI میگوید: «محققان و مردم عادی میتوانند استیبل دیفیوژن را تحت شرایط مختلفی اجرا کنند و از امکان تصویرسازی آزاد، بهرهمند شوند. ما به دنبال ایجاد یک اکوسیستم باز هستیم که مرزهای اکتشاف جهان ناپیدا را گسترش دهد».
کمپانی Stability AI یک پلتفرم اوپن سورس را ایجاد کرده که دارای دیتاست ۲۵۰ ترابایتی، متشکل از ۵.۶ میلیارد عکس استخراج شده از اینترنت است. برخلاف DALL-E 2 که خود را مالک همه تصاویر خلق شده با نرم افزار میداند، Stability AI کپی رایت روی تصاویر نگذاشته و هر آنچه افراد خلق کنند، متعلق به خودشان است
البته تردیدهایی نیز متوجه Stable Diffusion است و این نوع فناوریها، همواره پرسشهای اخلاقی به دنبال دارند. درست است که یک تصویرساز مبتنی بر هوش مصنوعی، دنیایی از ممکنها را به روی افراد میگشاید و فناوری هیجانانگیزی است؛ اما همان قدر هم میتواند روزنههای کلاهبرداری، جعل و بیاخلاقی را باز کند.