بر اساس مطالعهی دانشمندان دانشگاه استنفورد، مشخص شده است که قرار دادن کودکان در معرض آلودگیهایی مانند دودهای ناشی از آتشسوزیهای طبیعی و دودهای خارج شده از اگزوز ماشینها میتواند باعث بروز بیماریهای قلبی و دیگر نواقص در بزرگسالی آنها شود. نتایج این مطالعه در مجلهی Nature Scientific Reports منتشر شده است. در این مطالعه برای اولین بار اثر آلودگی هوا بر روی سلولهای منفرد بررسی شده است و تمرکز همزمان بر سیستم گردش خون و سیستم ایمنی بدن کودکان انجام شده است.
در این مطالعه، مشخص شده است که هوای نامناسب میتواند باعث تخریب ژنی نیز باشد و به همین دلیل هشدار میدهد که متخصصین امور سلامت و والدین کودکان باید در مورد هوایی که کودکان تنفس میکنند توجه بیشتری داشته باشند.
دکتر «مری پرونیکی» از مرکز تحقیقات آسم و آلرژی دانشگاه استنفورد بهعنوان نویسندهی اصلی مقالهی این تیم تحقیقاتی، میگوید: «با انجام این مطالعه پزشکان باید در توصیههای خود بگویند که آلودگی هوا نه تنها باعث بروز آسم و بیماریهای تنفسی میشود، بلکه شواهدی وجود دارد که این آلودگی میتواند سیستم عروق و سیستم ایمنی بدن را نیز متضرر کند. به نظر میرسد که حتی قرارگیری کوتاه مدت کودکان در معرض این آلودگیها میتواند باعث بروز تغییرات ژنی در آنها شود و در نتیجه فشار خون آنها را افزایش داده و زمینه را برای ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی در آینده فراهم کند.»
در این مطالعه، محققین گروهی از کودکان ۶ تا ۸ سالهی ساکن شهر فرزنو در ایالت کالیفرنیا را مورد بررسی قرار دادند. این ناحیه از آلودهترین نواحی آمریکا است. محققین از نوعی طیفسنجی جرمی برای آنالیز سلولهای سیستم ایمنی استفاده و تاثیر آلودگی هوا در آنها را بررسی کردند.
بررسیها نشان داده است که ذرات کوچکی که به «PM2.5» معروف هستند به همراه مونواکسیدکربن و اوزون میتوانند متیلاسیون را در مولکولهای دیانای تغییر دهند. این تغییر میتواند به نسلهای بعدی نیز منتقل شود. محققین همچنین دریافتهاند که آلودگی هوا میتواند منجر به افزایش مونوسیتها شود. مونوسیتها گلبولهای سفید خونی هستند که نقش مهمی در تجمع رسوب در رگها بازی میکنند و میتوانند منجر به بروز بیماریهای قلبی شوند.
تحقیقات انجام شده در ایالت کالیفرنیا نشان داده است که اثر آلودگی هوا بر روی کودکان اسپانیایی تبار بیشتر از دیگر کودکان است. در بین بزرگسالان اسپانیایی تبار نرخ بروز افزایش فشار خون بیش از دیگر گروههای جمعیتی است.
به طور کل، بیماریهای تنفسی سالانه مرگهای زیادی را در پی دارند و میتوان آنها را دومین دلیل مرگ مردم دنیا دانست. با دانستن این موضوع، تصمیمسازان کشورهای مختلف باید اقداماتی اتخاذ کنند تا خسارتهای این موضوع برای همهی مردم دنیا کاهش پیدا کند.