دانشمندان یک نقشهی ۴ بُعدی از دمای مغز انسان تهیه کردهاند و نشان دادهاند که این پارامتر در طول روز به چه صورت تغییر میکند. آنها همچنین تغییرات دمای مغز را نسبت به سن و جنسیت نیز آنالیز کردهاند.
غیرعادی بودن دما بهعنوان یکی از علائم بیماری شناخته میشود. همچنین میتوان از تغییرات دما نیز بهعنوان یکی از دادههای مهم برای تشخیص بیماریها استفاده کرد. بهعنوان مثال، تغییرات دما نشان میدهد که تپش قلب نامنظم است و یا جایی از بدن دچار جراحت داخلی و یا عفونت شده است.
دمای مغز به ندرت اندازهگیری میشود، زیرا اندازهگیری آن نیازمند بهکارگیری روشهای تهاجمی است. در عمل، اینچنین در نظر گرفته میشود که دمای مغز نیز با دمای بدن یکسان است.
در مطالعهی جدیدی که اخیراً دانشمندان انجام دادهاند، ۲۰ مرد و ۲۰ زن داوطلب شدهاند و تحت اسکن مغزی به تعداد سه بار در روز قرار گرفتهاند. دانشمندان به داوطلبان دستگاه پایش فعالیتهای فیزیکی نیز وصل کردهاند تا به این ترتیب دادههای کاملی از هر فرد داشته باشند.
نتایج بهدست آمده نشان داده است که در داوطبان سالم، متوسط دمای مغز ۳۸.۵ درجهی سانتیگراد است. در واقع دمای مغز حدود ۲ درجه از دمای زیر زبان افراد بیشتر است.
محققین همچنین دریافتهاند که دمای مغز افراد در ساعات مختلف روز، بسته به جنسیت و سن متفاوت خواهد بود. همچنین آنها دریافتهاند که دمای نواحی مختلف مغز نیز با یکدیگر متفاوت است. بهعنوان مثال، سطح مغز عموماً خنکتر است و اعماق مغز در برخی موارد دمای بالاتر از ۴۰ درجه دارد. بیشترین دمایی که محققین درون مغز ثبت کردهاند ۴۰.۹ درجهی سانتیگراد است.
دمای مغز در طول روز تا حدود یک درجه نوسان دارد. مغز بعد از ظهر گرمترین دما و در شب خنکترین دما را دارد. مغز زنان به طور متوسط ۰.۴ درجهی سانتیگراد گرمتر از مغز مردان است. بررسی دمای مغزی به نسبت سن نیز نشان داده است که با افزایش سن، دمای مغز نیز بالاتر میرود. محققین این نظریه را مطرح کردهاند که مغز با افزایش سن قابلیت خنکسازی خود را از دست میدهد.
در این مطالعه محققین متوسط دمای مغزی داوطلبان را حدود ۳۸.۵ درجه اندازهگیری کردهاند، ولی دمای مغز بین ۳۲ تا ۴۲ درجه در بین آنها مشاهده شده است. نتایج این مطالعه در مجلهی Brain منتشر شده است.