دانشمندان دانشگاه «آکسفورد» تایید کردند که رژیم گیاهخواری به شدت برای سیاره ما بهتر است.
به نقل از ساینسآلرت، میدانیم که مصرف گوشت تاثیر قابل توجهی بر روی کره زمین دارد و رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاه از نظر زیست محیطی پایدارتر هستند.
اما غذایی که میخوریم دقیقا چه تاثیری بر محیط زیست میگذارد و پیروی از یک رژیم غذایی گیاهخواری چه تفاوتی در مقایسه با مصرف گوشت زیاد یا حتی رژیم کم گوشت ایجاد میکند؟
دانشمندان دادههای رژیم غذایی ۵۷ هزار نفر را مورد مطالعه قرار دادند و آنچه میخوردند یا مینوشیدند را با پنج معیار بررسی کردند: انتشار گازهای گلخانهای، استفاده از زمین، استفاده از آب، آلودگی آب و از دست دادن تنوع زیستی.
نتایج این مطالعه اکنون در مجلهی Nature Food منتشر شده است.
آنها متوجه شدند که گیاهخواران نسبت به مصرفکنندگان زیاد گوشت تنها ۳۰ درصد تاثیرات زیست محیطی بر جای میگذارند.
دادههای رژیم غذایی از یک مطالعه بزرگ در مورد سرطان و تغذیه به دست آمده است که بیش از دو دهه است که در کل حدود ۵۷ هزار نفر در سراسر بریتانیا را ردیابی میکند.
افرادی که در مطالعه شرکت کردند گزارش دادند که در طی ۱۲ ماه چه خورده و نوشیدند و سپس آنها به شش گروه مختلف طبقهبندی شدند: وگانها، گیاهخواران، ماهیخواران و گوشت خواران با مصرف گوشت کم، متوسط و زیاد.
سپس گزارشهای رژیم غذایی آنها به مجموعه دادهای حاوی اطلاعاتی دربارهی تاثیرات زیستمحیطی ۵۷ هزار غذا ارتباط داده شد.
این مجموعه داده چگونگی و مکان تولید یک غذا را در نظر گرفت. به عنوان مثال، هویجهایی که در گلخانهای در اسپانیا رشد میکنند، تاثیر متفاوتی با هویجهایی که در مزرعهای در بریتانیا رشد میکنند، خواهند داشت.
با گنجاندن جزئیات بیشتر، آنها توانستند با اطمینان بیشتری نشان دهند که رژیمهای غذایی مختلف اثرات زیست محیطی متفاوتی دارند. محققان دریافتند که رژیم غذایی وگان با حتی پایینترین سطح سازگاری نیز نسبت به پایدارترین رژیم غذایی گوشتخواری با محیط زیست سازگارتر است.
وگانها در برابر گوشتخواران
جای تعجب نیست که رژیمهای غذایی حاوی فرآوردههای گوشتی اثرات زیست محیطی بیشتری داشته باشند. به ازای هر واحد غذای مصرفی، گوشت و لبنیات بین سه تا ۱۰۰ برابر اثرات زیست محیطی بیشتری نسبت به غذاهای گیاهی دارند.
گیاهخواران در این مطالعه تنها ۲۵ درصد از تاثیر رژیم غذایی افرادی که گوشتخوار هستند را بر روی انتشار گازهای گلخانهای داشتند. دلیل آن این است که تولید گوشت از زمین بیشتری استفاده میکند که این به معنای جنگل زدایی بیشتر و جذب کربن کمتر توسط درختان است.
برای تغذیه گیاهانی که حیوانات را تغذیه میکنند، از کودهای زیادی استفاده میکند و به این دلیل گاوها و سایر حیوانات مستقیما خود گازهایی منتشر میکنند. در مقایسه با گوشت خواران با مصرف زیاد گوشت، گیاهخواران تنها در ۲۵ درصد از تأثیر در استفاده از زمین، ۴۶ درصد در استفاده از آب، ۲۷ درصد در آلودگی آب و ۳۴ درصد در تنوع زیستی نقش داشتند.
حتی رژیمهای کم گوشت حدود ۷۰ درصد تاثیر را در اکثر معیارهای زیستمحیطی در مقایسه با رژیم غذایی با گوشت زیاد به همراه داشت.
تاثیر جهانی
این یافتهها بسیار مهم هستند زیرا تخمین زده میشود که سیستم غذایی مسئول حدود ۳۰ درصد از انتشار گازهای گلخانهای جهانی، ۷۰ درصد مصرف آب شیرین جهان و ۷۸ درصد از آلودگی آب شیرین است.
حدود سه چهارم زمینهای عاری از یخ در جهان تحت تاثیر استفاده انسان قرار گرفته است که عمدتا برای کشاورزی تغییر کاربری داده میشوند و با جنگلزدایی باعث از بین رفتن تنوع زیستی میشوند.
در بریتانیا، مصرف گوشت طی دههی منتهی به سال ۲۰۱۸ کاهش یافته است، اما به منظور دستیابی به اهداف زیست محیطی، استراتژی ملی غذا و کمیته تغییرات آب و هوایی بریتانیا کاهش بیشتر ۳۰ تا ۳۵ درصدی را توصیه میکنند.
انتخاب ما در مورد چیزی که میخوریم شخصی است. اینها عادتهای بسیار ریشهای هستند که تغییر آنها ممکن است دشوار باشد. اما محققان میگویند: مطالعه ما و سایرین در حال اثبات شواهدی مبنی بر این هستند که سیستم غذایی تاثیرات زیست محیطی و بهداشتی جهانی دارد که میتواند با گذار به سمت رژیمهای غذایی گیاهی کاهش یابد.
ما امیدواریم که کار ما بتواند سیاست گذاران را تشویق کند تا دست به اقدام بزنند و مردم را به سوی انتخابهای پایدارتر تشویق کند در حالی که غذایی مغذی، مقرون به صرفه و خوشمزه میخورند.