میلیونها نفر در کشورهای مکزیک، آمریکا و کانادا شاهد یکی از نادرترین پدیدههای نجومی بودند.
بعدازظهر دوشنبه، ۲۰ فروردینماه (هشت آوریل)، میلیونها نفر از ساکنان آمریکای شمالی شاهد یک خورشیدگرفتگی یا کسوف کامل بودند. این پدیده یک فرصت نادر است که در آن میتوان عبور ماه از جلوی خورشید را بهطور کامل تماشا کرد. در این مقاله تعدادی از تصاویر منتخب این خورشیدگرفتگی را باهم تماشا میکنیم.
این خورشیدگرفتگی تنها برای ساکنان نواحی مرکزی و شمال شرق مکزیک، ۱۵ ایالت در آمریکا و بخشهای کوچکی از شرق کانادا بهصورت کامل قابل رؤیت بود.
ساکنین سایر بخشهای آمریکای شمالی، بخش عمدهای از آمریکای مرکزی و نواحی کوچکی از غرب اروپا، آن را بهصورت کسوف جزئی مشاهده کردند.
نکته جالب درباره خورشیدگرفتگی این است که همیشه در زمانی رخ میدهد که ماه کامل است و یا بهعبارتی ماه نو شده است. همچنین یک خورشیدگرفتگی همیشه دو هفته قبل یا بعد از یک ماهگرفتگی یا خسوف رخ میدهد. در این مورد، خورشیدگرفتگی ۲۰ فروردین پس از ماهگرفتگی نیمسایهای ۵ و ۶ فروردین رخ داد.
مدتزمان خورشیدگرفتگی کامل حداکثر ۴ دقیقه و ۲۸ ثانیه بود.
در آستانه کاملشدن خورشیدگرفتگی، پدیده «حلقه الماس» ظاهر میشود. در این پدیده ماه تمام خورشید – به غیر از یک بخش بسیار کوچک – را میپوشاند. اتمسفر خورشید بهصورت یک حلقه دور ماه دیده میشود و نور آن بخش از خورشید که همچنان معلوم است، مانند یک الماس بزرگ روی حلقه بهنظر میرسد.
از آنجا که ماه در مداری زاویهدار به دور زمین میچرخد، پدیده کسوف کامل (که شاهد آن بودیم) یک پدیده نهچندان شایع است. ما بهطور معمول شاهد خورشیدگرفتگیهای جزئی در زمین هستیم که نسبتاً کوتاه است، تنها یک نوار باریک روی زمین را پوشش میدهد و در بسیاری از موارد، در مناطقی رخ میدهد که انسانهای زیادی زندگی نمیکنند. بنابراین خورشیدگرفتگی کامل میتواند پدیدهای باشد که بسیاری از انسانها اصطلاحاً یک بار در عمر خود آن را میبینند. جالب است بدانید نزدیکترین خورشیدگرفتگی کامل قابل مشاهده در ایران در ۳۰ اسفند ۱۴۱۲ در نواحی جنوب و شرق کشور رخ خواهد داد.
طبق تخمینهای ناسا، ۳۱٫۶ میلیون نفر در مناطقی زندگی میکنند که کسوف کامل در آنها رخ داد. ۱۵۰ میلیون نفر نیز در فاصله ۳۲۰ کیلومتری مسیر خورشیدگرفتگی کامل ساکن هستند که میتوانستند خود را به مناطق خورشیدگرفتگی کامل برسانند.
به این افراد باید ساکنان ایستگاه فضایی بینالمللی را نیز اضافه کنیم. فضانوردان نیز هم عبور ماه از جلوی خورشید را تماشا کردند و هم سایه ماه را که روی زمین افتاده بود.
انتظار برای گرفتگی کامل خورشید و تماشای این پدیده با سرگرمیهایی همراه بود. همزمان که ناسا این خورشیدگرفتگی را با تلسکوپهای سراسر ایالتهای آمریکا پخش میکرد، اکانت «ماه» ناسا در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) اکانت «خورشید» ناسا را برای دقایقی مسدود کرد تا پای خورشیدگرفتگی را به ایکس نیز باز کند.