خلاف اکثر صورتوارهها، بیشتر ستارگان ملاقه صورت فلکی دب اکبر واقعا از نظر فیزیکی بههم مرتبط هستند. آنها متعلق به یک گروه ستارهای نسبتا محدود بهنام خوشه متحرک دب اکبراند.
ستارگانی که کمربند شکارچی یا صلیب جنوبی را تشکیل میدهند چنان الگوهای نزدیک به هم و خاصی دارند که ظاهرا بهنظر میرسد از نظر فیزیکی باهم در ارتباط هستند؛ اما در حقیقت اینگونه نیست و خلاف ظاهرشان، ستارگان این مجموعه و بسیاری از مجموعههای دیگر، در فواصل متفاوت از هم قراردارند و فقط به این دلیل در ارتباط باهم به نظر میرسند که ما آنها را در امتداد خطوط دید مشابهی میبینیم.
ملاقه بزرگ، درخشانترین و بارزترین بخش صورت فلکی دب اکبر، یک استثناست. اگر قائد، ستاره انتهای دسته و دبه، ستاره ابتدای ملاقه را حذف کنیم، ۵ ستاره باقیمانده تقریبا در فاصله یکسانی، بین ۸۰ تا ۸۳ سال نوری از ما قرار گرفتهاند. در سال ۱۸۶۹ ریچارد پراکتور ستارهشناس بریتانیایی متوجه شد این ۵ ستاره حرکت خاص یکسانی دارند و هر ۱۶۰۰۰ سال بهاندازه قطر یک ماه کامل، با همدیگر به سمت جنوب شرقی جابهجا میشوند.
حرکت و فاصله مشترک این ستارگان حاکی از آن است که آنها روزگاری بههم نزدیکتر بودهاند، اما امروزه در یک مجموعه نامتراکم به نام خوشه متحرک دب اکبر یا کالیندر ۲۸۵ پراکنده شدهاند. درباره این خوشه ستارهای بیشتر بدانید…
برگرفته از مجله نجومی آوا استار