در سالهای ابتدایی قرن ۱۴ میلادی واقعهی مرگ سیاه رخ داده و یکی از بدترین زمانها برای زندگی بر روی زمین بوده است. سال ۵۶۳ میلادی نیز سال بسیار بدی بوده است. نیمه اول قرن بیستم نیز دورهی وحشتناکی برای زندگی بر روی زمین بوده است.
علاوه بر اینها، اگر بخواهیم دورههای تاریک بشر را در نظر بگیریم و قرن هفدهم را نام نبریم، کمکاری کردهایم. در این دوره جنگها متعددی رخ داده است، نظامهای سیاسی به شکست انجامیده بودند، تورم بیداد میکرد و تغییرات اقلیمی نیز مزید بر علت بوده است.
تاریخدانان معمولاً از این دورهی تاریخی بهعنوان بحران عمومی یاد میکنند. این دوره از اوایل قرن هفدهم میلادی تا اوایل قرن هجدهم میلادی طول کشیده است و در اروپا و بخشهای مهمی از آسیا این بحران وجود داشته است.
برای اینکه درک کنید چرا از این دوره بهعنوان یکی از دورههای تاریک یاد میشود، باید به خاطر داشته باشید که این دوره آخرین دورهای بوده است که جمعیت انسانها بر روی زمین کاهش داشته است. یکی از دلایل اصلی کاهش جمعیت در این دوره، جنگهای متعددی بوده که در این قرن رخ داده است؛ جنگ داخلی انگلیس، جنگ داخلی فرانسه، جنگ هشت سالهی ژنرال فرانکو در اسپانیا، اولین جنگ انگلیس-آلمان، جنگ هند و جنگ چین. مهمترین جنگی که در این دوره رخ داده است نیز جنگ ۳۰ سالهی اروپا، از سال ۱۶۱۸ تا ۱۶۴۸ بوده که ۸ میلیون مرگ را در پی داشته است.
شاید بتوان بحران قرن هفدهم را به دلایل مختلفی مرتبط دانست، ولی تاریخدانان یکی از دلایل مهم آن را عصر یخبندان کوچکی میدانند که در این دوره رخ داده است. بر اساس دادههای ناسا از سال ۱۵۵۰ تا ۱۸۵۰ میلادی یک دوره سرما در اروپا، آمریکای شمالی و آسیا حاکم شده است که بیشینهی آن نیز اواسط قرن هفدهم رخ داده است. دلیل این عصر یخبندان کوچک مشخص نیست، ولی دانشمندان یکی از دلایل مهم آنرا بروز آتشفشانهای متعدد میدانند.
اگر نقاشیهای باقی مانده از این دورهی تاریک را نگاه کنید، میبینید بسیاری از مناظر به تصویر کشیده شده پوشیده از برف هستند. در آن دوره رودخانهی تیمز لندن در اکثر موارد پوشیده از یخ بوده و بر روی آن مسابقات و مهمانیهای متعددی برپا میشده است، ولی در قرن نوزدهم این اتفاق کمتر بر روی این رودخانه افتاده است تا امروز که یخ زدن رودخانه تیمز به ندرت رخ میدهد.
مطالعات نشان دادهاند که عصر یخبندان کوچک، تاثیر مهمی بر روی تولید محصولات کشاورزی داشته است. این موضوع منجر به کاهش امنیت غذایی و بحران در اقتصاد آن دوران شده است. به اعتقاد تاریخدانان، شدت عصبانیت مردم جهان از این بحرانها منجر به بروز جنگهای متعدد شده است.