یک مطالعه جدید به بررسی تأثیر تمرینات ورزشی بر عملکرد شناختی سالمندان مبتلا به انواع مختلف زوال عقل و همچنین تعدیل ‌کنندگان زوال عقل پرداخت و اثربخشی ورزش را در قالبی آسان تجزیه تحلیل کرد.

زوال عقل یک اصطلاح کلی برای انواع بیماری ها یا شرایط مغزی است که بر توانایی های تفکر انسان تأثیر منفی می گذارد و در جزییاتی مانند حافظه، توانایی حفظ و تغییر توجه در وظایف تاثیر منفی می گذارد.

زوال عقل یکی از علل اصلی مرگ و میر در جهان بوده و بیش از ۱۵۰ میلیون نفر تا سال ۲۰۵۰ با زوال عقل زندگی خواهند کرد و بیماری آلزایمر شایع ترین نوع آن است.

به گفته پژوهشگران، در حال حاضر، هیچ درمان دارویی در دسترس و موثری برای به تاخیر انداختن شروع، جلوگیری از پیشرفت یا درمان هر نوع زوال عقل وجود ندارد. بنابراین، علاقه زیادی به شناسایی رویکردهای موثر غیردارویی وجود دارد. فعالیت بدنی در قالب تمرین های ورزشی یکی از راهبردهای امیدوار کننده برای این منظور است.

تمرینات ورزشی فعالیت های بدنی هستند که به صورت برنامه ریزی شده، ساختار یافته و تکراری در زمان اختیاری توسط فرد انجام می شوند.

اینکه آیا ورزش می‌ تواند توانایی ‌های فکری را در افراد مسن ‌تر مبتلا به زوال عقل بهبود بخشد، مشخص نیست زیرا یافته‌ های قبلی متناقض هستند. برای ارائه وضوح بیشتر، محققان به طور سیستماتیک برای مطالعات مربوطه جستجو کرده و تجزیه و تحلیل های آماری را برای جمع آوری و خلاصه کردن نتایج آنها به کار بردند. 

برای این مطالعات، مجموعه ‌ای از معیارها توسط پژوهشگران برای مطالعات برگزیده شد که شامل انتخاب شرکت‌ کنندگان به‌ طور تصادفی، حداقل سن ۶۰ سال و ابتلا به زوال عقل برای شرکت کنندگان، برنامه تمرینی ۸ هفته ای و اندازه گیری توانایی های تفکر قبل و بعد از فعالیت های ورزشی بود.

در ادامه اطلاعات مربوطه از جمله ویژگی‌ های شرکت ‌کنندگان، نوع برنامه تمرینی و آزمون‌ های مورد استفاده برای سنجش مهارت ‌های تفکر انتخاب شدند و در نهایت، یک تجزیه و تحلیل ترکیبی انجام شد که تأثیر ورزش را بر مهارت‌ های تفکر در تمام شرکت کنندگان ارزیابی می ‌کرد.

گفتنی است که این مطالعات شامل انواع بسیاری از برنامه‌ های ورزشی، از جمله ورزش های هوازی مانند پیاده‌ روی، دوچرخه‌ سواری، تمرینات قدرتی مانند بلند کردن وزنه، ترکیبی از ورزش ها مانند پیاده‌ روی و وزنه ‌برداری و سایر اشکال ورزش مانند یوگا و تای چی بود.

به گفته محققان، تجزیه و تحلیل های آماری نشان داد که برنامه های ورزشی، صرف نظر از نوع، دفعات، مدت و شدت آنها، مزایای کوچک اما قابل توجهی برای توانایی های تفکر افراد مبتلا به زوال عقل دارند. نکته مهم این است که مزایا برای همه افراد بدون توجه به سن، جنسیت یا نوع زوال عقل شرکت کنندگان مشابه بود.

به گزارش سیناپرس، پژوهشگران معتقدند که تمرینات ورزشی پیشرفت‌ های اندکی را در توانایی‌ های فکری افراد مسن‌ تر مبتلا به زوال عقل ارائه می ‌دهند. با این حال، برای بهره‌ مندی از مزایای شناختی تمرین های ورزشی برای افراد مسن‌ تر مبتلا به زوال عقل، به مطالعات بیشتری نیاز است که پارامترهای مختلف ورزش مانند نوع، دفعات، مدت و شدت و اثرات آن‌ها را بر توانایی ‌های تفکر بررسی کند.

با این وجود، محققان اعلام کردند که نتایج پژوهش های ما امیدوار کننده است زیرا زوال عقل با کاهش مزمن در مهارت های تفکر همراه بوده و در حال حاضر هیچ درمان دارویی موثری برای زوال عقل در دسترس نیست.

شرح کامل این پژوهش و یافته های حاصل از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Sports Medicine منتشر شده است.