مصرف بیش از حد شکر برای سلامتی مضر است، ولی باید دانست که ضرر شکر فقط در کالری بالای آن نیست. حتی مقادیر متوسط فروکتوز و ساکاروز نیز تولید چربی در کبد را دو برابر می‌کنند. این واقعیت در بلند مدت باعث بروز دیابت و کبد چرب می‌شود.  

شکر به بسیاری از غذاهای روزمره افزوده می‌شود. در سوئیس مردم روزانه بیش از ۱۰۰ گرم شکر مصرف می‌کنند. کالری زیاد شکر باعث افزایش وزن و چاقی می‌شود که بیماری‌های دیگری را نیز در پی دارد. پرسش اینجا است که آیا مصرف شکر مضرات دیگری نیز دارد و اگر اینطور است کدام نوع شکر مضرتر است.

محققین دانشگاه زوریخ به بررسی پرسش‌های مطرح شده پرداخته‌اند. آن‌ها یافته‌های خود را با مطالعات گذشته مقایسه کردند و دریافتند که حتی مقادیر متوسط شکر نیز باعث تغییر در سوخت و ساز بدن انسان می‌شود.

دکتر «فیلیپ گربر» به‌عنوان نویسنده‌ی اصلی مقاله‌ی این تیم، می‌گوید: «۸۰ گرم شکر در روز که معادل ۸۰۰ میلی‌لیتر نوشابه‌ی معمولی است که باعث افزایش تولید چربی در کبد می‌شود. حتی اگر مصرف شکر در همین حد باقی بماند نیز در بلند مدت تولید چربی ادامه پیدا می‌کند که مضرات خاصی را در پی دارد.»

۹۴ مرد جوان سالم در این مطالعه شرکت داشته‌اند. آن‌ها برای یک دوره‌ی ۷ هفته‌ای، روزانه نوشیدنی‌های شیرین ساخته شده از شکرهای مختلف استفاده کردند. برخی از آن‌ها به‌عنوان گروه کنترلی هیچ نوع نوشیدنی مصرف نکردند. برخی از نوشیدنی‌ها حاوی فروکتوز، برخی حاوی گلوکز و بقیه‌ی نوشیدنی‌ها حاوی ساکاروز بودند که ترکیبی است از فروکتوز و گلوکز. محققین در مرحله‌‌ی بعد از مواد ردیاب خاص برای آنالیز اثر شکرهای مختلف بر روی سوخت و ساز در بدن استفاده کردند.

محققین دریافتند که در گروه مصرف‌کننده‌ی فروکتوز، میزان تولید چربی در بدن شرکت‌کنندگان دو برابر شده است. شرایط در گروه ساکاروز که عموماً بیشتر مصرف می‌کنیم از این هم بدتر گزارش شده است.

افزایش تولید چربی در بدن از نشانه‌های اولیه‌ی بیماری‌هایی مانند کبد چرب یا دیابت نوع ۲ است. سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که افراد باید میزان مصرف شکر خود را به روزانه کمتر از ۵۰ گرم برسانند و اگر بتوانند آن‌را تا ۲۵ گرم کاهش دهند، مزایای بیشتری برای سلامتی دارد.

نتایج این مطالعه در مجله‌ی Journal of Hepatology منتشر شده است.