اولین تصویر از سیاهچاله مرکز کهکشان‌ راه شیری منتشر شد

تلسکوپ افق رویداد با ثبت اولین تصویر از ابرسیاهچاله مرکز کهکشان راه شیری بار دیگر تاریخ‌ساز شد.   

به نقل از نیویورک تایمز، اخترشناسان ساعاتی پیش اعلام کردند که پرده تاریکی و غبار را از مرکز کهکشان راه شیری ما کنار زده‌اند تا اولین تصویر از  ابرسیاهچاله مرکز این کهکشان را ثبت کنند.  

این تصویر که در جریان برگزاری شش کنفرانس خبری همزمان در واشنگتن دی‌سی و در سرتاسر جهان منتشر شد،  شمایلی دونات شکل از امواج رادیویی را نشان می‌دهد که فضایی خالی و تاریک را قاب گرفته‌اند.

این تصویر جدید به اولین تصویر از یک سیاهچاله می‌پیوندد که در سال ۲۰۱۹ توسط همین گروه از محققان تهیه شد و از سیاهچاله بزرگی در قلب کهکشان مسیه ۸۷ (M۸۷) پرده برداشت. این تصویر که به تازگی منتشر شده جزئیاتی از کشمکش‌های اخترفیزیکی و عجایب گرانشی را به نمایش می‌گذارد.

اولین تصویر ثبت شده از یک سیاهچاله

سیاهچاله‌ی مرکز کهکشان راه‌شیری که در فاصله حدودی ۲۵ هزار سال نوری از زمین قرار گرفته، “کمان ای*” (Sagittarius A*) نام دارد و اخترشناسانی همچون “آندریا گز” (Andrea Ghez) ‌از دانشگاه کالیفرنیا، لس آنجلس و “راینهارد گنزل” (Reinhard Genzel) از موسسه ماکس پلانک محاسبه کرده‌اند که جرم آن ۴.۱۴ میلیون برابر خورشید است. این دو برای دستاورد خود در سال ۲۰۲۰ موفق به دریافت جایزه نوبل فیزیک شدند. تصویربرداری از سیاهچاله‌ی  “کمان ای*” کار دشواری است زیرا این سیاهچاله هر ساعت سوسو می‌زند.  

دکتر “فریال اوزل” (Feryal Ozel) نیز بخشی از پروژه تلسکوپ افق رویداد است، که با همکاری بیش از ۳۰۰ دانشمند از ۱۳ موسسه، شبکه جهانی رو به رشدی از تلسکوپ‌ها را برای ساخت یک تلسکوپ بزرگ به بزرگی زمین اداره می‌کنند. این تصویر جدید بی‌شباهت به تصویری که از یک سیاهچاله در سال ۲۰۱۹ ثبت شدٰ نیست و به گفته‌ی دکتر اوزل این موضوع نشان‌ دهنده آن است که تصویر سال ۲۰۱۹ اتفاقی نبوده است. علاوه بر آن ویژگی‌های ساختار دونات شکل آن به خوبی با پیش‌بینی‌های حاصل از حرکت ستاره‌ها و ابرهای گازی در اطراف مرکز کهکشانی مطابقت داشت.

“مایکل جانسون” (Michael Johnson)، یکی از اعضای این تیم از مرکز هاروارد-اسمیتسونیان، می‌گوید: این تصویر تاییدی فوق‌العاده‌ بر نظریه نسبیت عام اینشتین است.  

سیاهچاله ناحیه‌ای در فضا-زمان با گرانشی بسیار نیرومند است که هیچ چیز حتی ذرات و تابش‌های الکترومغناطیسی مانند نور نمی‌توانند از میدان گرانش قدرتمند آن بگریزند نظریه نسبیت عام آلبرت اینشتین بیان می‌کند که یک جرم به اندازه کافی فشرده شده،  می‌تواند سبب تغییر شکل و خمیدگی فضا-زمان و تشکیل سیاهچاله شود. مرز این ناحیه از فضازمان که هیچ چیزی پس از عبور از آن نمی‌تواند به بیرون برگردد را افق رویداد می‌نامند.  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Support

سوالات و پشتیبانی

تماس با ما