از دیرباز تمام آموزه های تاریخی و ضرب المثل ها در مورد اهمیت حفظ سلامتی و ارتباط آن با شادی و فرصت برای داشتن یک زندگی رضایت بخش و لذت بخش تاکید می کنند.

مطالعه‌ ای که توسط محققان ژاپنی در دانشگاه اوزاکا انجام شد، تأثیر اصلاح رفتارها و سبک زندگی را بر امید به زندگی از میانسالی به بعد ارزیابی کرد.

محققان دریافتند که اتخاذ حداقل پنج رفتار جدید و تغییر سبک زندگی سالم، امید به زندگی را حتی برای افراد بالای ۸۰ سال و مهمتر از همه، برای افرادی که بیماری‌های مزمن دارند، افزایش می ‌دهد.

به گفته پژوهشگران طول عمر به عوامل اجتماعی مانند وضعیت اجتماعی-اقتصادی، عوامل سیاسی و دسترسی به مراقبت های بهداشتی و سبک زندگی مانند رژیم غذایی و ورزش وابسته است. مطالعه حاضر با بررسی یک پروژه تحقیقاتی بزرگ با ۴۹ هزار و ۲۱ نفر شرکت کننده در ۴۵ منطقه ژاپن انجام شد.

هدف این پژوهش، افزایش دانش در مورد عوامل موثر در مرگ ناشی از سرطان و بیماری های قلبی عروقی بود. بنابراین پرسشنامه شامل مولفه هایی مانند رژیم غذایی، ورزش، مصرف الکل، وضعیت مصرف سیگار، مدت زمان خواب و شاخص توده بدنی بود. برای هر رفتار سالم امتیاز داده شد و تأثیر اصلاح سبک زندگی بر طول عمر پیش بینی شده، ارزیابی شد.

این مطالعه تا دسامبر ۲۰۰۹ ادامه یافت و تا آن زمان ۸۹۶۶ نفر از شرکت کنندگان جان خود را از دست دادند. دکتر ریوتو ساکانیوا (Ryoto Sakaniwa) یکی از پژوهشگران این مطالعه در این باره گفت. نتایج بسیار واضح بود. تعداد بیشتری از رفتارهای سالم و اصلاح شده مستقیماً با طول عمر زیاد برای مردان و زنان مرتبط بود. بیشترین تاثیر و افزایش طول عمر با کاهش مصرف الکل، سیگار نکشیدن، کاهش وزن و افزایش خواب همراه بود که تا ۶ سال افزایش عمر برای افراد ۴۰ ساله دربر داشت.

این مزیت حتی در میان افراد مسن دارای ۸۰ سال یا بیشتر و افرادی که دارای یک یا چند بیماری مهم از جمله سرطان، بیماری قلبی عروقی، فشار خون بالا، دیابت و بیماری کلیوی بودند، بسیار برجسته بود.

هیرویاسو ایسو (Hiroyasu Iso) پژوهشگر ارشد و استاد دانشگاه اوزاکا در این باره گفت: با توجه به اینکه شیوع بیماری های مزمن در سطح جهانی افزایش یافته است و یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در جمعیت های مسن به شمار می رود، این یافته بسیار با اهمیت است. این یافته که بهبود سبک زندگی با وجود شرایط بیماری و سن بالاتر تأثیر مثبتی بر سلامت دارد، به ویژه با توجه به شیوع روزافزون بیماری‌ های مزمن، یافته ‌ای ارزشمند است.

یافته ‌های این مطالعه به طراحی تنظیمات مراقبت ‌های بهداشتی آینده، رویکردهای بهداشت عمومی و سیاست‌ هایی که با مشارکت بیماران برای ترویج انتخاب‌های سبک زندگی سالم کار می‌ کنند، کمک خواهد کرد.

شرح کامل این مطالعات و یافته های حاصل از آن در آخرین شماره مجله تخصصی Age and Aging منتشر شده است.