تحقیقات جدید نشان داده است که روش‌های درمانی شناختی-رفتاری می‌تواند اعتیاد به اینترنت و بازی را با موفقیت درمان کند. هر چند جستجو در اینترنت و بازی‌های کامپیوتری بدون شک لذت‌بخش است و حتی در برخی موارد مزایایی نیز به همراه دارد، ولی این کارها برای برخی از مردم تبدیل به یک مشکل اساسی شده است. در سال ۲۰۱۸ سازمان بهداشت جهانی یک دسته‌ی جدید به دسته‌بندی بین‌المللی بیمار‌ی‌ها اضافه کرد: «اعتیاد به بازی‌های کامپیوتری!» این بیماری به این معنی است که فرد آنچنان درگیر بازی می‌شود که بازی کردن اثرات مخربی بر فعالیت‌های روزانه‌ی بر جای می‌گذارد.

در حال حاضر محققین اینگونه تصور می‌کنند که درمان‌های شناختی-رفتاری می‌توانند ابزار مفیدی برای مقابله با اعتیاد به بازی باشند. این روش نسبتاً ساده است و به‌عنوان یک استاندارد طلایی برای درمان دیگر وسواس‌ها نیز شناخته می‌شود. از این روش درمانی برای درمان شرایطی مانند اضطراب، اختلال غذا خوردن و دیگر وسواس‌ها نیز استفاده می‌شود.

اکنون مطالعه‌ی جدیدی در مجله‌ی JAMA Open Network منتشر شده است و محققین در آن اثر درمان شناختی-رفتاری را بر روی اعتیاد به بازی و اینترنت بررسی کرده‌اند. محققین در این مطالعه دریافته‌اند که مداخله‌ی شناختی-رفتاری در طولانی مدت می‌تواند علائم اختلالات مرتبط با اعتیاد به بازی را کاهش دهد و اعتیاد به اینترنت را نیز در طول ۱۲ ماه به‌طور کامل رفع می‌کند. این نتایج هم از نظر علمی و هم از نظر سیاسی اهمیت بالایی دارد.

در این مطالعه ۴۰۰ دانش‌آموز بین ۱۲ تا ۱۸ ساله که در معرض اعتیاد به بازی و اینترنت بوده‌اند، مورد آزمایش قرار گرفته‌اند. این افراد علائم اولیه‌ی اعتیاد به بازی و اینترنت را در خود داشته‌اند.

شرکت‌کنندگان در این مطالعه، به دو دسته تقسیم‌بندی شده‌اند؛ دسته‌ی اول به‌عنوان گروه کنترلی هیچ نوع درمانی دریافت نکردند و دسته‌ی دوم دوره‌ی درمانی شناختی-رفتاری را گذراندند. دسته‌ی دوم دانش‌آموزان توسط دو روانشناس ماهر حداقل ۴ جلسه‌ی یک و نیم ساعته درمان‌های شناختی-رفتاری را طی هر هفته گذراندند.
 
جمع‌آوری اطلاعات پس از یک ماه، چهار ماه و نهایتاً پس از دوازده ماه نتایج جالبی به‌دست داده است. دانشمندان نشان داده‌اند که کاهش علائم در گروهی که درمان‌های شناختی-رفتاری را گذرانده‌اند بسیار بیشتر از گروه اول بوده است و بنابراین دریافته‌اند که این نوع درمان اثرات مثبتی برای معتادان به اینترنت و بازی دارد.