بسیاری از کاربران فکر میکنند کاری مانند عکس گرفتن هیچ پردازش پیچیدهای نیاز ندارد. اما همین کار به ظاهر ساده ترکیبی از هزاران فرایند پیچیده است که توسط مغز متفکر گوشی یا همان تراشه انجام میشود. تراشههای موبایل شاهکار فناوری مدرن هستند و میلیاردها کار که حتی به ذهن ما هم خطور نمیکنند، انجام میدهند.
تراشههای موبایل بهشدت پیچیده هستند و با وجود اینکه اندازهی بسیار کوچکی دارند، معمولا حاوی ۵ تا ۱۵ میلیارد ترانزیستور هستند. این تراشهها از دو بخش اصلی تشکیل شدهاند. یک بخش DRAM یا حافظه دسترسی تصادفی پویا است که حافظهی مورد استفاده توسط تراشه محسوب میشود و در بخش پایینی هم همان تراشهی اصلی قرار گرفته. در کامپیوترها، بخشهایی مانند کارت گرافیک و مودم از چیپهای جداگانهای استفاده میکنند.
اما تراشههای موبایل از چندین چیپست مهم تشکیل شدهاند. به عنوان مثال میتوانیم به پردازندهی مرکزی، پردازندهی گرافیکی، مودم، پردازشگر تصویر و دیگر موارد اشاره کنیم. این روزها بسیاری از تراشههای موبایل از واحد پردازش عصبی هم بهره میبرند. این واحد با بهرهگیری از الگوریتمهای یادگیری ماشینی، گوشی شما را برای انجام کارهای مختلف به مرور هوشمندتر میکند.
حالا باید به این سوال پاسخ دهیم که یک گوشی برای عکس گرفتن، چه فرایندهایی را پشت سر میگذارد؟ ابتدا فوتونهای محیط وارد لنز دوربین میشوند و بعد از حرکت از آرایهی فیلتر رنگی، به سنسور راه پیدا میکنند. حالا با یک تصویر خام سروکار داریم که باید چندین پردازش روی آن صورت بگیرد. بعد از پشت سر گذاشتن مراحل متعدد در تراشه، پردازشگر سیگنال تصویر یا ISP باید دادههای خام تصویر را بخواند و تعدادی از مراحل پردازش تصویر را انجام دهد. بعد از انجام این پردازشهای پیچیده، دادهها راهی پردازندهی گرافیکی میشوند تا عکس متناسب با نمایشگر بزرگ شود. سپس تصویر بزرگ شده به پردازندهی نمایشگر ارسال میشود و در نهایت صفحهنمایش هم میتواند عکس موردنظر را نمایش دهد.
برای اشتراکگذاری و ذخیرهسازی عکس هم چندین مرحلهی دیگر پشت سر گذاشته میشود. در نتیجه وقتی در حال عکاسی هستید، به یاد داشته باشید که تراشهی موجود در گوشی شما در کسری از ثانیه تمام این کارها را انجام میدهد.