دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با بیان اینکه سالیانه بیش از ۶۰ هزار نفر در اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست میدهند، گفت:مصرف قلیان در زنان ۵۷.۶ درصد و در مردان ۱۷.۸ درصد افزایش داشته است.
محمدرضا مسجدی، دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات در نشست خبری با اشاره به آخرین وضعیت مصرف دخانیات در کشور، اظهار داشت: از سال ۹۵ تا ۱۴۰۰، ۱۴.۱ درصد از جمعیت بالای ۱۸ سال مصرف کننده دخانیات بودند که از این میزان ۲۵.۸۸ درصد مربوط به مردان و ۴.۴۴ درصد مربوط به زنان بوده است.
وی با اشاره به مصرف قلیان در جامعه خاطرنشان کرد: از سال ۹۰ تا ۱۴۰۰ در افراد بالای ۱۸ سال مصرف قلیان در زنان ۵۷.۶ درصد و در مردان ۱۷.۸ درصد افزایش داشته و به طور کلی حدود ۲۸ درصد افزایش در گروه سنی بالای ۱۸ سال گزارش شده است.
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات اظهار داشت: مصرف سیگار از سال ۹۵ تا ۱۴۰۰ بین گروه سنتی بالای ۱۸ سال در زنان ۱۷.۲ درصد و در مردان ۰.۵۴ درصد کاهش داشته و به طور کلی ۷.۴۴ درصد کاهش را شاهد بودهایم.
مرگ سالیانه بیش از ۶۰ هزار نفر در اثر مصرف دخانیات در ایران
مسجدی با اشاره به اپیدمی دخانیات در جهان و ایران افزود: سالیانه بیش از ۶۰ هزار نفر در اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست میدهند که اگر روند افزایش مصرف سیگار کنترل نشود، میزان مرگ و میر در ۱۰ سال آینده به ۲۰۰ هزار نفر در سال خواهد رسید.
مرگ سالانه ۸ میلیون نفر در اثر سیگار
وی با بیان اینکه مصرف دخانیات سالیانه موجب مرگ ۸ میلیون نفر در جهان میشود، ابراز داشت: ۷ میلیون نفر به علت مصرف مستقیم و ۱.۲ میلیون نفر به خاطر مواجه با دود دسته دوم جان خود را از دست میدهند ضمن اینکه تا سال ۲۰۳۰ این آمار به ۱۰ میلیون مرگ خواهد رسید، که ۷ میلیون مرگ از این تعداد در کشورهای در حال توسعه رخ میدهد.
دود دسته دوم سالانه باعث بیش از ۱.۲ میلیون مرگ زودرس میشود
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با اشاره به خطرات دود حاصل از استعمال دخانیات تصریح کرد: دود دسته دوم سالانه باعث بیش از ۱.۲ میلیون مرگ زودرس میشود، ضمن اینکه سالانه ۶۵ میلیون کودک در اثر استعمال دود دست دوم جان خود را از دست میدهند.
مسجدی با اشاره به خسارات زیست محیطی استعمال دخانیات ابراز کرد: صنایع دخانی با تولید سالانه ۸۴ مگاتن گاز گلخانهای باعث بر هم زدن تعادل آب و هوا در کره زمین میشوند و علاوه بر هدر دادن منابع محیط زیست به اکوسیستم آسیب میرسانند.
سالانه ۳.۵ میلیون هکتار زمین برای کشت توتون از بین میرود
وی با اشاره به اینکه سالانه ۳.۵ میلیون هکتار زمین برای کشت توتون از بین میرود، افزود: سالانه ۶۰۰ میلیون درخت برای تولید سیگار بریده میشوند تا ۶ هزار میلیارد نخ سیگار تولید شود که همین کار سبب کاهش هوای سالم میشود.
ته سیگار فراوانترین نوع زباله پلاستیکی در جهان
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با بیان اینکه ته سیگار فراوانترین نوع زباله پلاستیکی در جهان است که سالانه ۷۶۷ تن زباله سمی تولید میکند، گفت: حدود ۴.۵ تریلیون فیلتر سیگار در سال سطح شهرها، پارکها، سواحل و رودخانهها را پر میکند و باعث آلودگی آب و خاک میشود.
مسجدی با اشاره به اینکه ۵ درصد از کل جنگل زدایی ها در جهان به دلیل کشت توتون است، متذکر شد یک فرد سیگاری در صورت ترک به طور متوسط میتواند تا ۷۴ لیتر آب در روز ذخیره کند.
وی اضافه کرد: از مصرف سالانه ۲۲ میلیارد مترمکعب آب در صنایع دخانی در جهان خبر داد و افزود: سالانه ۲۵ میلیون تن زباله از چرخه تولید تنباکو به جا میماند.
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با اشاره به اجرای طرح پیشگیری از استعمال دخانیات (طرح پاد) یادآور شد: این طرح با هدف کاهش استعمال دخانیات در بین دانش آموزان برای اولین بار در سال ۹۵ در شهرستان ورامین با همکاری جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات شروع شد. این طرح با هدف اجرا در سطح ملی در این شهرستان به صورت آزمایشی و نیز در حال حاضر در شهرستان رباط کریم هم در حال اجراست.
مسجدی با اشاره به جزئیات اجرای این طرح تصریح کرد: این طرح با درگیر کردن مدرسه، والدین، دانش آموزان، مربیان، محلههای اطراف مدرسه، کسبه و ساکنین محل سعی در درگیر کردن کل ساکنین شهر در این طرح را دارد.
وی با اشاره به تأثیر افزایش مالیات محصولات دخانی بر سلامت عمومی و محیطزیست بیان داشت: بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه از جمله کشورهای همسایه نظیر ترکیه، پاکستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس، با افزایش مالیات بر محصولات دخانی تا ۸۰ درصد قیمت خردهفروشی باعث کاهش مصرف مواد دخانی، افزایش درآمد دولت و کاهش قابل توجه مرگ و میر و بار بیماریهای ناشی از آن شدهاند.
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با اشاره به آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی درباره ایران گفت: بر اساس این گزارش ایران با نرخ متوسط ۱۵.۵ درصد مالیات به عنوان یکی از ضعیفترین کشورهای منطقه رتبهبندی شده است و مقایسه ایران با سایر کشورهای منطقه در زمینه اجرای راهبردهای کلیدی کاهش تقاضای مصرف دخانیات نشان میدهد که علیرغم اقدامات قابل توجه کشورمان در حیطههای مذکور، وضعیت کشور در حوزه مالیات بر دخانیات قرمز است.
مسجدی تأکید کرد: از دولت و مجلس تقاضامندیم برابر ماده ۸ قانون جامع کنترل دخانیات نسبت به پیشنهاد کمیسیون تلفیق که ۵۶ درصد نمایندگان به آن رای دادهاند، مجددا تجدیدنظر کنند.
سالانه ۶۰ هزار میلیارد تومان در اثر استعمال سیگار دود می شود
وی با بیان اینکه سالانه بالغ بر ۳ میلیارد پاکت سیگار با قیمت ۶ تا ۲۰۰ هزار تومان فروخته می شود، گفت:اگر به طور میانگین پاکتی ۲۰ هزار تومان در نظر گیریم حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان در اثر استعمال سیگار دود می شود.
دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با اشاره به گزارش بانک جهانی و سازمان جهانی بهداشت، اظهار داشت:بر اساس این گزارش دولتها ۲ تا ۳ برابر این مقدار یعنی بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان برای درمان بیماری های ناشی از دخانیات هزینه می کنند.
مسجدی با تاکید بر اینکه مصرف دخانیات با افزایش بیماریهای قلبی، عروقی،فشار خون، سکته قلبی و مغزی ، بیماریهای تنفسی، سرطان مرتبط است، ابراز داشت:هزینههای انسانی و اقتصادی قابل توجهی نیز به دنبال دارد.