این روزها قلیان پای ثابت بیشتر دورهمی‌های خانواگی و دوستانه شده است، بچه دبیرستانی‌ها هم با افتخار تصاویر و فیلم‌های تفریحات خود با قلیان را در فضای مجازی منتشر می‌کنند، قطعا آسیب‌های این مسئله دیر یا زود گریبانگیر جامعه خواهد شد.

سن استعمال مواد مخدر، سیگار و قلیان روز به روز در حال کاهش است، جالب است که استعمال قلیان در قهوه‌خانه‌ها ممنوع شد، اما اگر گذری به مناطق تفریحی و توریستی داشته باشیم، می‌بینیم که قلیان و ملزومات آن به راحتی در دسترس عموم قرار دارد.
نکته جالب ماجرا افزایش استعمال قلیان در بین دختران جوان و نوجوان است، قلیانی که امروز پای ثابت دورهمی‌های دخترانه شده و شاید در آینده‌های نه چندان دور شاهد شکل‌گیری پاتوق‌های دخترانه در این خصوص باشیم.

حمیرا رئیسی، روانشناس خانواده با اشاره به دلایل افزایش مصرف قلیان و سیگار در بین نوجوانان و جوانان، اظهار کرد: جوانان نیازمند تفریح و سرگرمی هستند، اما به‌نظر می‌رسد در جامعه تعریف درستی از تفریح و سرگرمی وجود ندارد.

وی افزود: اگر تفریحات سالمی مانند مسابقات ورزشی، جشنواره‌های مختلف و … که موجب ایجاد نشاط و شادی در جامعه می‌شود برای جوانان و نوجوانان پیش‌بینی نشود، آن‌ها برای سرگرم کردن خود به سمت سایر تفریحات کشیده می‌شوند.

رئیسی با بیان اینکه حضور در طبیعت از جمله مهم‌ترین تفریح خانواده‌ها است، عنوان کرد: همچنین رفتن به کافه و قهوه‌خانه نیز از جمله تفریحات جوانان و نوجوانان محسوب می‌شود و جوانان نیز در این محیط‌ها به استعمال قلیان و … می‌پردازند.

این روانشناس خانواده گفت: در چند سال اخیر فروش تنباکو، قلیان و سیگار در فروشگاه‌های مختلف افزایش پیدا کرده است و این اقلام به شدت در دسترس هستند، قطعا در دسترس بودن این اقلام موجب افزایش مصرف قلیان و سیگار در بین جوانان می‌شود.

وی با اشاره به اینکه فشار همسالان نیز موجب ترغیب نوجوان و جوان به استفاده از سیگار و قلیان می‌شود، گفت: اگر نوجوان و جوان مهارت “نه گفتن” را نیاموخته و عزت نفس نداشته باشد، وقتی در گروه همسالان قرار می‌گیرد، برای اینکه از گروه طرد نشود با آن‌ها همراهی می‌کند.

رئیسی با تاکید بر اینکه مهارت “نه گفتن” باید از کودکی در فرد شکل بگیرد، عنوان کرد: هر مهارتی باید باتوجه به سن و متناسب با شرایط به فرد آموزش داده شود تا بتوانیم بگوییم موثر بوده است.

این روانشناس خانواده افزود: بسیاری از نوجوانان و جوانان از عواقب مصرف موادمخدر، سیگار و قلیان بر سلامتی مطلع نیستند، آرامش لحظه‌ای و دست پیدا کردن به آرامش از دلایل مصرف این مواد است، بنابراین باید این مسائل برای فرد تشریح شود، قطعا این مسئله مستلزم ارتباط صمیمی و دوستانه والدین با فرزند است.

وی با بیان اینکه الگوی تربیتی اکثر خانواده‌های ایرانی دستوری است، گفت: والدین با کلمات “بکن” و “نکن” کودک خود را وادار به انجام کار می‌کنند و در این رابطه نیز هیچ توضیحی ارائه نمی‌دهند.

رئیسی تاکید کرد: باید برای کودک خود وقت بگذاریم و کنارشان باشیم تا در شرایط مختلف بتوانیم آن‌ها را نصحیت کنیم، اگر والدین بخواهند از بالا نظارت کنند، نوجوان و جوان حرف شنوی نخواهند.

عوارض جسمی مصرف قلیان چند برابر سیگار است
آرش روغنی- پزشک عمومی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه استعمال قلیان در بین افراد جامعه به‌ویژه بانوان افزایش پیدا کرده است، اظهار کرد: متاسفانه شاهد استعمال قلیان در سنین پایین نیز هستیم.

وی با اشاره به اینکه از لحاظ روانی استعمال قلیان و سیگار دروازه ورود به مصرف موادمخدر است، عنوان کرد: مصرف این مواد عوارض روحی و جسمی فراوانی بر روی افراد دارد.

روغنی با تاکید بر اینکه عوارض جسمی مصرف قلیان چند برابر سیگار است، خاطرنشان کرد: استعمال قلیان بر روی ریه، قلب، عروق، چشم و گوش تاثیرات منفی بسیاری دارد.

این پزشک عمومی با بیان اینکه مصرف قلیان با مواد نامرغوب آسیب‌های قلیان را چند برابر می‌کند، خاطرنشان کرد: حتی مصرف تفریحی و کم این مواد نیز آسیب‌زا است.

وی یادآور شد: مصرف طولانی سیگار و قلیان موجب برونشیت خطرناک می‌شود، این آسیب به مرور اتفاق می‌افتد و فرد متوجه آن نمی‌شود.