مسئول ثبت ملی آثار تاریخی، فرهنگی و طبیعی خراسان رضوی گفت: چندین مجموعه سنگ‌نگاره‌های باستانی در ارتفاعات جنوب شهر مشهد کشف شد.

محمود طغرایی از کشف چندین مجموعه سنگ‌نگاره‌های باستانی در ارتفاعات جنوب شهر مشهد خبر داد و گفت: در بررسی‌‌های باستان‌شناسی که اخیراً به منظور شناسایی، مستندسازی و ثبت ملی آثار تاریخی محدوده ارتفاعات جنوب مشهد در حال انجام است، تعداد ۴ مجموعه جدید از سنگ‌نگاره‌های باستانی کشف و مورد مستندسازی قرار گرفت.
مسئول ثبت ملی آثار تاریخی، فرهنگی و طبیعی خراسان رضوی ادامه داد: در این مجموعه سنگ‌نگاره‌های باستانی، نقوش متعددی از جمله نقش قوچ، بز کوهی، تصویر انسان با کمان در دست و در حال شکار به‌ صورت کنده شده بر روی سطوح سنگی ترسیم شده است.
وی همچنین بیان کرد: در بررسی‌های اولیه، پیشینه ایجاد این نقوش از پیش از تاریخ و حدود هزار تا ۶ هزار سال پیش تشخیص داده شد که البته در حال بررسی است.
طغرایی با اشاره به اهمیت باستان‌شناختی این آثار تاریخی- فرهنگی تصریح کرد: سنگ‌نگاره‌های باستانی به دلیل اینکه اندیشه و باورهای انسان‌های پیش از تاریخی را به‌صورت تصویری و مستند نشان می‌دهند، بیانگر بخش مهمی از فرهنگ و تمدن بشری هستند.
مسئول ثبت ملی آثار تاریخی، فرهنگی و طبیعی خراسان رضوی با اشاره به آسیب‌پذیر بودن این سرمایه‌های ملی افزود: در سال‌های اخیر بخشی از این نقوش توسط افراد مختلف مورد تخریب قرار گرفته است، مثلاً برخی گروه‌های غیرحرفه‌ای کوهنوردی با رنگ پاشی بر روی نقوش، موجب از بین رفتن آنها شده‌اند. در شهرستان طرقبه شاندیز نیز برداشت سنگ‌های معدنی آسیب گسترده‌ای به پهنه‌های سنگ‌نگاره‌ها وارد کرده‌اند که باید جلوی این تخریب‌ها گرفته شود.
وی در ادامه صحبت‌های خود اظهار کرد: پس از مستندسازی این نقوش و حفاظت از آن‌ها، آثار مذکور در فهرست آثار ملی ثبت شده و به‌ عنوان مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری تاریخی در ارتفاعات جنوب مشهد، به مردم معرفی خواهند شد.

طغرایی خاطرنشان کرد: با توجه به وجود یک عرصه گسترده کشت دیم در این ارتفاعات به نام تخته مایان و عبور چندین راه ارتباطی تاریخی از روستاهای دامنه بینالود به سمت مشهد مقدس، تاکنون چندین آب انبار، قلعه تاریخی، راه سنگ چین، قنات تاریخی و چشمه‌های طبیعی آب مورد شناسایی قرار گرفته که ضرورت دارد حفظ و مرمت شود.