دبیر کمیته علمی کشوری کرونا گفت: موارد ابتلا و بستری کرونا در ایران نسبت به هفته قبل حدود ۴ برابر افزایش یافته است، بنابراین تزریق نوبت یادآور واکسن و تشدید رعایت شیوه‌نامه‌ها به ویژه استفاده از ماسک، فاصله‌گذاری فیزیکی و تهویه مناسب ضروری است.

حمیدرضا جماعتی با اشاره به هفتاد و چهارمین جلسه کمیته علمی کشوری کرونا و افزایش موارد سرپایی و بستری کرونا در کشور، گفت: در این نشست آخرین اطلاعات سویه‌های اُمیکرون به ویژه BA.۴ و BA.۵ در جهان بررسی و مشخص شد که در اکثر کشورهای جهان در اروپا از جمله فرانسه، انگلیس، آلمان، کشورهای آمریکای شمالی، جنوبی، نیوزیلند، استرالیا، ترکیه، قطر، ژاپن و اکثر کشورهای آسیایی، موارد مثبت و مرگ و میر اُمیکرون، در حال افزایش است.

دبیر کمیته علمی کشوری کرونا خاطرنشان کرد: زیرسویه BA.۲.۷۵ در هند شناسایی و گزارش شده است و سازمان جهانی بهداشت تاکید دارد که این زیر سویه باید بررسی و رصد شود و در حال حاضر اطلاعاتی نداریم که این زیرسویه موجب شدت بیماری نسبت به زیرسویه‌های دیگر اُمیکرون می‌شود یا خیر، اما به نظر نمی‌رسد باتوجه به یافته‌ها، چنین مساله ای صادق باشد.

ابتلای مجدد به کرونا در زیرسویه جدید پس از ۴ هفته
جماعتی افزود: در مطالعات مشخص شده که پدیده «ابتلای مجدد» به کرونا در زیرسویه‌های جدید امیکرون برخلاف سایر واریانت‌ها که سه ماه بود، به حدود ۴ هفته رسیده است. اگر فردی مبتلا به زیرسویه BA.۱ شده، ممکن است ۴ هفته بعد به همان زیرسویه یا زیرسویه‌های دیگر امیکرون از جمله BA.۲ یا BA.۴ یا BA.۵ مبتلا شود.
وی ادامه داد: در واریانت‌های قبلی، سیستم ایمنی فرد باعث جلوگیری از عفونت مجدد می‌شد ولی در مورد زیرسویه‌های اُمیکرون تا حدود زیادی وجود ندارد و عفونت تا ۴ هفته بعد از ابتلا، محتمل است.

افزایش تاریخ انقضای واکسن‌های کرونا تا ۶ ماه
جماعتی تصریح کرد: در جلسه کمیته علمی کشوری کرونا، نماینده سازمان غذا و دارو در مورد تاریخ انقضای واکسن‌ها و داروها گزارشی ارائه کرد که این روند در جهان در مورد واکسن فایزر و آسترازنکا هم انجام می‌شود یعنی بعد از ۶ ماه بر اساس پروتکل‌ها، استراتژی‌ها و ارزیابی‌های واکسن، تاریخ انقضا پس از تست‌های تخصصی و پایداری می‌تواند تا ۶ ماه یا بیشتر افزایش یابد.
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا تصریح کرد: بنابراین تمدید تاریخ انقضای واکسن‌ها، مساله جدیدی نیست و در مورد همه واکسن‌ها، چنین فرآیندی وجود دارد که بعد از ۶ ماه، با ارزیابی‌های تخصصی سازمان غذا و دارو، تاریخ انقضای واکسن‌ها می‌تواند تغییر پیدا کند.
جماعتی ادامه داد: تاکنون چندین بار تاریخ انقضای واکسن فایزر براساس مطالعات و بررسی‌های انجام شده، تغییر یافته که ممکن است ۶ یا ۹ ماه، دوره انقضا، تمدید شود و این مساله جدیدی نیست. در مورد سایر واکسن‌ها نیز این فرآیند چندین بار توسط سازمان‌های غذا و دارو کشورهای مختلف انجام شده است.
وی به انجام مطالعات اولیه و تست‌های حیوانی برای تولید واکسن کرونا بر اساس زیرسویه‌های جدید اشاره و خاطرنشان کرد: ممکن است زیرسویه‌های جدید امیکرون، نسبت به واکسن‌های قبلی تاثیر کمتری بپذیرند و به همین دلیل در دنیا و کشور ما، ارزیابی ها انجام شده و نیاز به ساخت واکسن براساس سویه امیکرون، ضروری بنظر می رسد و در حال تحقیق و تولید هستند. در ایران چندین شرکت واکسن سازی نیز وارد این پروسه شده‌اند.
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا گفت: بیشترین تاثیر واکسن‌ها در کاهش بستری و مرگ و میر گزارش شده اما الان بحث این است که با استفاده از واکسن‌ها از ابتلا به بیماری نیز پیشگیری شود و بیشتر روی تقویت سیستم ایمنی مخاطی و تنفسی تمرکز شده است ‌و برخی از شرکت‌ها به سمت ساخت واکسن‌های استنشاقی یا خوراکی رفته‌اند تا علاوه بر کاهش شدت بیماری و مرگ و میر، از ابتلا به کرونا نیز جلوگیری کنند که تحول جدیدی در دنیا به حساب می‌آید.

شناسایی ۱۶ هزار مورد ابتلا به آبله میمونی در جهان
جماعتی با بیان اینکه تاکنون بیش از ۱۶ هزار مورد ابتلا به آبله میمونی در جهان شناسایی شده است، یادآور شد: سازمان جهانی بهداشت باتوجه به افزایش موارد ابتلا به این بیماری، هشدار داده است که باید مورد توجه کشور قرار گیرد و اقدامات لازم از جمله تهیه واکسن انجام شود تا در صورت شناسایی این بیماری در کشور، آمادگی لازم داشته باشیم.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، در ۲۴ ساعت گذشته، ۳۳ بیمار مبتلا به کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۱۴۱ هزار و ۷۱۷ نفر رسید و مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به هفت میلیون و ۳۳۷ هزار و ۹۲۸ نفر رسیده است.
تاکنون ۶۴ میلیون و ۷۵۳ هزار و ۳۴۹ نفر دُز اول، ۵۸ میلیون و ۱۱۸ هزار و ۲۹۶ نفر دُز دوم و ۲۹ میلیون و ۸۹۰ هزار و ۲۶۷ نفر، دُز سوم و بالاتر واکسن کرونا را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۲ میلیون و ۷۶۱ هزار و ۹۱۲ دُز رسید.

اکنون ۵۷ شهرستان در وضعیت قرمز، ۸۶ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۹۹ شهرستان در وضعیت زرد و ۱۰۶ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.