معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: اگر رشد فعلی جمعیت را در نظر بگیریم در سال ۱۴۳۰؛ یکصد و پنج میلیون جمعیت داریم که امروزه تولید غذا در کشور ۱۲۵میلیون تن است و برای ایران ۱۴۳۰ باید از راههای مختلف چیزی حدود ۱۹۰میلیون تن تولید غذا داشته باشیم.
سید مجتبی خیام نکویی؛ رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی و معاون وزیر کشاورزی در گفتگوی ویژه خبری گفت: در خصوص تولیدات بخش غذا در کشور، از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی از سال ۱۳۵۷ تا کنون با جمعیت ۳۶میلیونی، ۲۵ میلیون تن غذا در کشور تولید میشد، در طول ۴۳ سال بعد از پیروزی انقلاب این میزان به یکصد میلیون تن افزایش پیدا کرده و امروز حدود ۱۲۶ میلیون تن غذا در کشورمان تولید میشود.
او گفت: بخشی از این افزایش ناشی از افزایش سطح زیرکشت در این چهار دهه است، اما اگر بخواهیم ضریب خودکفایی و تولید غذایی در کشور را مرور کنیم، چیزی حدود ۸۵ درصد تولید غذا در داخل کشور انجام میشود.
معاون وزیر کشاورزی گفت: امروز در تولید مواد غذایی با محدودیتهای مختلف اقلیمی در دنیا که ما هم درگیر آن هستیم مانند افزایش دما و گرما، خشکسالی و بسیاری از عوامل دیگر روبهرو هستیم.
او گفت: ما در ۴۰ سال گذشته چیزی حدود ۹۵ میلیارد مترمکعب آب در بخش کشاورزی استفاده میکردیم و اکنون این رقم چیزی حدود ۷۵ میلیارد مترمکعب هست که در اختیار بخش کشاورزی قرار میگیرد و با این روند افزایش گرما، وضعیت بهمراتب بدتر خواهد شد یعنی ما در آینده حداقل ۱۰ میلیارد مترمکعب از این آبی که داریم کمتر خواهد بود و از طرفی با رشد جمعیت مواجه هستیم، اگر رشد فعلی جمعیت را در نظر بگیریم در ایران ۱۴۳۰؛ یکصد و پنج میلیون جمعیت داریم که امروزه تولید غذا در کشور ۱۲۵ میلیون تن است و برای ایران ۱۴۳۰ باید از راههای مختلف چیزی حدود ۱۹۰ میلیون تن تولید غذا داشته باشیم، یکی از این راهها واردات است.
نکویی گفت: در بحث واردات اتفاقی که در جنگ اوکراین و روسیه افتاد مشخص شد که صرف این که یک کشوری قابلیت خرید مواد غذایی دارد، کافی نیست و در این موضوع کشورهای اروپایی برای خرید غذا دچار بحران شدند و حتی در بعضی از کشورها برای خرید ۵۰۰ هزار تن غلات دچار مشکلات عدیدهای شدند.
او گفت: از حدود ۶ هزار و ۸۰۰ شرکت دانشبنیان حدود ۵ درصد آنها در بخش کشاورزی فعال است و اگر بخواهیم واحدها و هستههای فناور را هم به آن اضافه کنیم؛ حدود ۴۵۰ شرکت و واحد فناور و هسته فناور داریم.
نکویی با تأکید به اینکه “برای دانشبنیان شدن بخش کشاورزی باید از ظرفیتهای علمی و فناوری کشور در قالب تشکیل واحدها، هستههای فناور و شرکتهای دانشبنیان استفاده کنیم”، گفت: درصد رسوخ دانش در بخش کشاورزی؛ ۶ درصد است برای اینکه کشاورزی را دانشبنیان کنیم هم از بُعد علمی و هم از بُعد فناوری؛ این میزان را حداقل باید در چهار سال آینده به ۱۲ درصد که دو برابر است برسانیم، اگر این اتفاق بیفتد، میانگین گندم آبی که اکنون در هر هکتار چهار تن است، حداقل یک تن در واحد سطح افزایش مییابد.