در دنیای مدرن امروزی اینترنت نقش پررنگی دارد؛ به طوری که به نظر میرسد رفته رفته هرچیزی را کمرنگ کند تا خودش همه چیز را در دست بگیرد! میبینید که چگونه هوش مصنوعی و دنیای متا در حال ایجاد تحولاتی عظیم در زندگی بشر هستند. در میان تمام این اتفاقات، یک مسئله بسیار مهم وجود دارد و آن هم نحوه ارتباط انسان با کامپیوتر است. همه ماجرا از جایی آغاز شد که انسان ماشینی به نام کامپیوتر را ابداع کرده و نحوه برقراری ارتباط با آن را نیز آموخت. حالا کامپیوترها فرامین انسانها را اجرا میکنند و همین است که به واژه «پیشرفت» در دنیای امروزی معنا میبخشد. به نظر شما چه چیزی این ارتباط را ایجاد میکند؟ خوب است با کدنویسی و کاربردهای آن آشنا شوید.
کدنویسی یعنی چه؟
آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که کامپیوترها یا حتی سایر ماشینهای دیجیتال چگونه از فرمان ما اطاعت میکنند؟ یک گوشی موبایل چگونه پیام ما را درک کرده و به آن واکنش درست نشان میدهد؟ همه چیز به کدنویسی بر میگردد. زمانی که کامپیوترها تولید میشوند، باید دستورالعملی به آنها ارائه شود تا بر اساس آن عمل کنند. این دستورالعمل همان کدهایی هستند که برای سیستم تعریف میشوند. بر اساس این کدها سیستم درک میکند که در مواجهه با هر ورودی، چه فرآیندی را آغاز کند. تمام سیستم عاملها و برنامههایی که بر روی موبایل یا کامپیوتر نصب میشوند، با کدنویسی ایجاد شدهاند.
آیا کدنویسی همان برنامه نویسی است؟
سوال مهمی که ذهن اغلب افراد علاقمند به این حوزه را درگیر میکند این است که آیا کدنویسی همان برنامه نویسی است یا تفاوتی میان این دو وجود دارد؟ باید بگوییم این دو حوزه با یکدیگر متفاوتاند و استفاده از هر واژه به جای دیگری، درست نیست. در ادامه به تفاوتهای این دو با یکدیگر پرداختهایم:
کدنویسی در حقیقت زیر مجموعه برنامه نویسی است. در برنامه نویسی مجموعهای از اقدامات انجام میشوند تا در نهایت یک برنامه برای هدف مشخصی ایجاد شود. کد نویسی بخشی از برنامه نویسی است که با استفاده از کدها، دستورالعملهای خاصی را برای برنامه تعریف میکند.
برنامه نویسی به مراتب به ابزارها و برنامههای بیشتری نیاز دارد؛ چرا که گستره وسیعتری را شامل میشود.
یک برنامه نویس باید مهارتهای مختلفی را در جهت رسیدن به یک برنامه مناسب به کار بگیرد. حتی تحلیل و بررسی کدهای نوشته شده نیز توسط برنامه نویس انجام میشوند.
نحوه عملکرد کدنویسی
اگر بخواهیم به صورت تخصصی درباره کدنویسی صحبت کنیم، داستان پیچیدهتر از آن میشود که قابل درک باشد. بنابراین به سادهترین بیان ممکن نحوه عملکرد کد نویسی را بیان میکنیم تا درک مطلوبی از این پروسه داشته باشید. حقیقت این است که هر کامپیوتر از چندین هزار «ترانزیستور» ساخته شده که میتوانند دستورات «باینری» یا همان دودویی مبتنی بر صفر و یک را دریافت کند. حالا به جای این که فرمانها را با صفر و یک به این ترانزیستورها انتقال دهیم، زبانهای خاصی را ایجاد کردهایم که بتوان با یک فرمان ساده، چندین مورد از این ترانزیستورها را روشن و خاموش کرده و عمل خاصی را انجام داد. حالا برای این که فرمان صادر شده از سوی ما به درستی برای سیستم ترجمه شود، باید کدنویسی صورت گیرد. خلاصهای از کدنویسی در همین چند خط بیان شد.
کاربرد کدنویسی در دنیای مدرن امروزی
در حال حاضر کدنویسی همه چیز است! مادامی که میتوان هر فعلی را به کمک کامپیوتر و سیستمهای پیشرفته به راحتترین حالت انجام داد، چرا باید به روش قدیمی کارها را پیش برد؟ هر قدر نقش کامپیوترها پررنگتر میشود، کدنویسی نیز اهمیت بیشتری پیدا میکند. از طراحی سایت گرفته تا ساخت انواع بازی، نرم افزار و اپلیکیشن با کدنویسی انجام میگیرد.
نکته جالب درباره کدنویسی این است که شما میتوانید آن را با علایق خود پیوند بزنید. اگر چه محدودیتی در این حوزه وجود ندارد، اما شما میتوانید پروژههای مورد علاقهتان را انجام دهید. به عنوان مثال اگر به حوزه درمان و پزشکی علاقمندید، میتوانید کدنویسی برای برنامههای این حیطه را انجام دهید. به نوعی کدنویسی را میتوان میانرشتهای دانست.
آشنایی با زبان های کدنویسی
برای کدنویسی قوانین مختلفی وجود دارند که هر یک از آنها یک «زبان برنامهنویسی» محسوب میشوند. از این زبانها برای کدنویسی استفاده میشود. هر قدر کدنویسی پیشرفت میکند، مهندسان بر کوتاه کردن کدها متمرکز میشوند. در حقیقت مهم است که بتوانیم با کمترین تعداد کد، دستورات را به کامپیوتر منتقل کنیم. چند مورد از زبانهای کدنویسی را در ادامه معرفی کردهایم.
#C
سی شارپ اگر چه یک زبان کدنویسی ساده به حساب میآید، اما کاربرد گستردهای دارد و هنوز هم بسیاری از افراد از این زبان استفاده میکنند. کامپوننتهای نرمافزاری را میتوان به کمک زبان سی شارپ به راحتی ایجاد کرد. بسیاری از مراکز و سازمانهای برای آن که اپلیکیشنهای چند پلتفرمی را ایجاد نمایند، از سی شارپ استفاده میکنند.
جاوا
زبان برنامهنویسی جاوا نیز سالهاست که ساخته شده و در طول دوران، همواره یکی از بهترینها بوده است. جالب است بدانید این سیستم هیچ گاه سیر نزولی نداشته و همواره در حال پیشرفت است. با استفاده از زبان جاوا میتوانید برنامههای موبایل را کدنویسی کنید و یا برنامههای کاربردی را توسعه دهید.
جاوااسکریپت
اگر به فکر فعالیت در حوزه توسعه نرمافزار هستید، جاوا اسکریپت یکی از بهترین گزینههای برای یادگیری است. با کمک این زبان کد نویسی میتوان اسکریپت نویسی در Client side را انجام داد. جاوا اسکریپت برای محیطهای تعاملی بسیار مناسب است. استفاده از جاوا اسکریپت مقرون به صرفه است و این زبان را میتوان سازگار با هر سیستمی دانست.
پایتون
پایتون از زمانی که پا به عرصه حضور گذاشت، رشد بینظیری را تجربه کرد. این زبان کد نویسی میتواند با کمترین تعداد کد، برنامهها را توسعه دهد. نکته مهم درباره پایتون این است که افراد مبتدی نیز به آسانی میتوانند آن را یاد بگیرند. پایتون در ترکیب با سایر برنامهها نیز به خوبی عمل میکند و کاملاً سازگار و قابل اعتماد است.
PHP
برعکس جاوا اسکریپت، PHP برای توسعه نرمافزار از سمت server side عالی است. این زبان به خصوص برای توسعه خدمات و پروژههای مرتبط با تجارت، توصیه میشود. PHP یکی از محبوبترین زبانهای کد نویسی در دنیاست.
مزایای یادگیری کدنویسی و فعالیت در این زمینه
همان طور که گفته شد، با ورود به حوزه کدنویسی دنیای جدیدی به رویتان گشوده خواهد شد. با یادگیری کدنویسی علاوه بر آن که موقعیتهای شغلی فوقالعادهای خواهید داشت، میتوانید بسیاری از ویژگیها را در وجود خودتان تقویت کنید. از جمله ویژگیهای حرفه کد نویسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کدنویسی را میتوان به صورت دورکاری انجام داد. در واقع شما میتوانید در خانه خود مشغول به کار شوید.
- این حرفه قابلیت این را دارد که به صورت پروژهای فعالیت کنید. این روزها فریلنسرها درآمد مطلوبی در سراسر دنیا دارند و مهمتر از همه این که حجم کار را بر اساس شرایط، خودشان تنظیم میکنند.
- کدنویسی با زبانهای مشخصی انجام میشود که بینالمللی هستند. بنابراین اگر رزومه خوبی داشته باشید، میتوانید پروژههای خارجی را دریافت کرده به صورت دلاری درآمد داشته باشید!
- همان طور که گفته شد کدنویسی برخلاف برنامه نویسی به سیستم قوی و گران قیمتی نیاز ندارد. شاید عجیب باشد که حتی با برنامه سادهای مثل Notepad نیز میتوانید کد نویسی را انجام دهید.
- تنوع کاری در حوزه کد نویسی بسیار بالاست و میتوانید با حیطههای مختلف همکاری داشته باشید.
آیا میتوان از کدنویسی درآمد بالایی داشت؟
این روزها درآمد کدنویسی بسیار بالاست و مثل تمام رشتههای مرتبط با کامپیوتر و تکنولوژی، بازار کار خوبی دارد. از آن جا که میتوانید به صورت پروژهای در این حوزه فعالیت کنید، هر قدر پروژههای بیشتری بگیرید درآمد بیشتری خواهید داشت. کافیست از پروژههای کوچک شروع کنید و خودتان را اثبات نمایید. خواهید دید که کارفرمایان خودشان شما را برای پروژهها انتخاب خواهند کرد.
نتیجه گیری
این روزها کسب درآمد بالا بسیار سادهتر از گذشته است. کافیست نیاز روز را درک کنید و به دنبال پاسخی برای آن باشید. از آن جا که همه روزه سایتها و برنامههای جدیدی وارد بازار میشوند و نیاز بشر به موارد این چنینی تمامی نخواهد داشت، خوب است که به دنبال یادگیری مهارت کدنویسی باشید. تحقیقات خود را در این باره کامل کرده و سپس وارد عرصه شوید.