سری به دنیای خواب می زنیم تا از اسرارش سردرآوریم.

دنیای خواب و رویا، خیلی وسیع و کنجکاوی‌برانگیز است. اگر تا حالا سرکی در این عالم کشیده‌ باشید حتما به چیزهای جالبی برخورده‌اید درباره آن‌که چرا و چطور خواب می‌بینیم و مغز و بدن‌مان موقع رویا دیدن چه چیزهایی را تجربه می‌کند. در اطلاعات عمومی این‌ هفته دانستنی‌های کمتر شنیده‌شده‌ای درباره خواب دیدن و نقاط پنهان «رویا» می‌خوانید.
 

وقتی می‌دانیم که خوابیم!
تا حالا برای‌تان پیش آمده ‌است که در خواب، وقتی درحال رویا دیدن هستید، به آن لحظه آگاه باشید؟ یعنی بدانید چیزی که درحال تجربه‌کردنش هستید، رویاست؟ به این وضعیت، «رویای شفاف/ lucid dream» گفته می‌شود که خواب ‌بیننده طی آن می‌تواند نحوه رفتارش در رویا را تاحدودی کنترل کند. البته این موقعیت بسیار نادر است و همه آن را تجربه نمی‌کنند.
وقتی اشتباهی فکر می‌کنیم بیداریم!
یک موقعیت عجیب دیگر در رویا که البته از قبلی رایج‌تر است، «رویای بیداری کاذب/ False awakening dream» نامیده می‌شود؛ موقعیتی که فرد فکر می‌کند بیدار شده‌ ولی درواقع هنوز خواب است و رویای بیدار شدن می‌بیند. فرد در بیداری کاذب، کارهایی مانند دوش گرفتن، مسواک زدن و صبحانه خوردن انجام می‌دهد درحالی‌که هنوز خواب است و وقتی بیدار می‌شود، می‌فهمد که همه آن کارها را در رویا انجام داده‌ است. رویاهای بیداری کاذب می‌تواند به‌طور مکرر اتفاق بیفتد، حتی گاهی تا  ۱۰بار که خواب بیننده نمی‌تواند تشخیص دهد که آیا قبلا بیدار شده ‌است یا نه.
وقتی در خواب سقوط می‌کنیم
این رویا اگرچه موقعیت عجیبی است ولی رواج زیادی دارد و خیلی‌ها تجربه‌اش کرده‌اند؛ سقوط کردن در خواب. رویای افتادن بین همه افراد در همه گروه‌های سنی مشترک است؛ بعضی از کارشناسان خواب می‌گویند این رویا می‌تواند نماد چیزهایی باشد که فرد در زندگی نمی‌تواند آن‌ها را کنترل کند.
وقتی در خواب تحت تعقیب قرار می‌گیریم
رویای «تحت تعقیب قرار گرفتن» یکی از خواب‌های معمولی و تکراری است که در طول زندگی بارها و بارها تجربه‌اش می‌کنیم. گفته می‌شود دلیل دیدن این رویا احتمالا آن است که شخص خواب‌بیننده در عالم واقعیت مایل است از چیزی یا کسی اجتناب کند؛ بعضی از کارشناسان خواب هم می‌گویند این رویا احتمالا از خطری قریب‌الوقوع خبر می‌دهد.
 وقتی به خواب رکب می‌زنیم
گاهی گلایه می‌کنیم که چرا رویاهای‌مان را فراموش می‌کنیم، کارشناسان می‌گویند با رکب زدن به فرایند خواب می‌شود رویاها را به‌خاطر آورد. اگر یک الگوی خواب مناسب برای خودتان تعیین کنید، بعد از بیدار شدن به‌احتمال بیشتری رویا‌ی‌تان را به ‌یاد خواهید آورد. علاوه‌ بر این، خواب خوب و کافی در شب، یادآوری رویاها را تقویت می‌کند. بیشتر مردم در طول ۴ تا ۶ ساعت خواب‌شان رویا می‌بینند. با بهبود خواب، دوره REM (مرحله خواب همراه با حرکات سریع چشم که رویادیدن در آن اتفاق می‌افتد) طولانی‌تر می‌شود و رویاهای جالب و واضح‌تری می‌بینیم. ازطرف دیگر بیدار شدن با زنگ هشدار، یادآوری رویا را سخت و حتی غیرممکن می‌کند.
منبع: facts.net