متخصص بیماریهای عفونی گفت: متاسفانه در سالهای اخیر امار ابتلا به این بیماری در زنان ۱۰ برابر افزایش یافته است که از طریق اعتیاد و روابط جنسی بوده است و شاید این آمار کم کم به ۵۰ درصد خانمها و ۵۰ درصد آقایان برسد.
دکتر علیاکبر حیدری با اشاره به اینکه بیماری HIV بیماری نقص ایمنی اکتسابی است که در آن سیستم ایمنی بدن ضعیف می شود و فرد مستعد عفونتهای فرصتطلب و سرطانهای مختلف میشود، اظهار کرد: این عفونت اولین بار در سال ۱۹۸۱در بین دو جوان همجنسباز در آمریکا تشخیص داده شد و در همان گروه و گروههای دیگر منتشر شد. این بیماری به مرور به کشورهای در حال توسعه وارد شد و در حال حاضر افریقا اکثریت مبتلایان را در خود جای داده است.
وی ادامه داد: در بررسیها مشخص شده که این ویروس از سال ۱۹۶۵ درشامپانزه وجود داشته است و به خاطر رفتار نامناسب انسان این ویروس به آنها منتقل و گسترش یافته است.
حیدری با اشاره به اینکه در بسیاری از کشورهای غربی با آموزشهایی که ارائه شده است واستفاده از روشهای پیشگیرانه این بیماری کنترل شده است، تصریح کرد: در آفریقا بیشترین میزان مبتلایان به این بیماری وجود دارد و در خاورمیانه، آسیای میانه و گرجستان و در حاشیه خلیج فارس متاسفانه رو به افزایش رفته است .
وی بیان کرد: در ایران در سال ۶۶ این بیماری نخستین بار دریک کودک هموفیلی تشخیص داده شد. در سال ۶۳ به دلیل خونهای آلوده وارداتی از فرانسه تعداد زیادی از بیماران مبتلا به هموفیلی مبتلا شدند و بیماری اولین بار در بیماران هموفیلی مشخص شد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: روشهای انتقال بیماری در مرحله بعدی، اعتیاد تزریقی است و کم کم به سمت رفتارهای نامناسب جنسی رفته است. در ابتدا ۹۰ درصد بیماران مردان بودند که اکثرا معتاد تزریقی بودند و بعد از ابتلاء بیماران هموفیلی بیشتر، معتادین مواد مخدر تزریقی درگیر این بیماری شدند. متاسفانه در سالهای اخیر امار ابتلا به این بیماری در زنان ۱۰ برابر افزایش یافته است که از طریق اعتیاد و روابط جنسی بوده است؛ شاید این آمار کم کم به ۵۰ درصد خانمها و ۵۰ درصد اقایان برسد.
وی ادامه داد: حدودا ۳۰میلیون نفر در دنیا مبتلا به ویروس HIV هستند وحدودا ۳۰میلیون نفر نیز از این بیماری فوت شدند و یک سوم کسانی که مبتلا هستند از بیماری خود اطلاعی ندارند .
حیدری با اشاره به اینکه در ایران بعد از ورود خونهای آلوده و سالهای اول شیوع ویروس،آمار بیماران در چند سال اول حدود ۲۰۰ یا ۳۰۰ نفر بود ولی الان بیش از ۴۰ هزار مورد ثبت شده و واقعیت این است که برخی از بیماران از بیماری خود بی خبر هستند، گفت: بروز بیماری در دنیا به دلیل آموزشهای ارائه شده ۳۰ درصد کمتر شده و میزان مرگ نیز ۳۰ درصد کاهش یافته است ولی در کشورهای در حال توسعه، اسیای میانه و خاورمیانه بیماری رو به پیشرفت است و نیاز دارد که اموزشهای لازم ارائه شود .
وی ادامه داد: راه های انتقال ویروس از طریق خون مثل اعتیاد تزریقی، وسایل نوک تیز غیر بهداشتی که منجر به خونریزی شود و تماسهای جنسی غیر متعارف و محافظت نشده است. عفونت و زگیلهای تناسلی واژینال و مقعدی در زنان و دختران و مردان جوان را باید جدی گرفت. ترشحات جنسی و خون مادر آلوده که بعضا از طریق شوهران با اعتیاد تزریقی آلوده شدهاند، عفونت را به فرزندان خود انتقال میدهند .
حیدری با اشاره به اینکه بیماری از طریق دست دادن، استخر و حمام مشترک منتقل نمیشود، گفت: گزش حشره، ادرار و مدفوع غیر خونی انتقالدهنده نیست .
وی با بیان اینکه انگ رفتارهای غیر اخلاقی به بیمار HIV کار نادرستی است زیرا بسیاری از این افراد قربانیان بیگناه این بیماری هستند، گفت: همسران معتادین که از طریق معاشرت با همسر خود مبتلا شدند در واقع بی گناه به این بیماری مبتلا شدهاند بنابراین باید از برچسب غیر اخلاقی زدن به این بیماران پرهیز شود تا آنها بتوانند به راحتی مراحل درمانی خود را طی کنند.
به گزارش وبدا، حیدری با بیان اینکه علایم بیماری ۸ تا ۱۰ سال پنهان می ماند (در حالی که بیمار منتقل کننده بیماری است) ، گفت: خالکوبی،ختنه غیر بهداشتی و سوراخ کردن گوش غیر بهداشتی در مکانهای غیر بهداشتی میتواند باعث انتقال بعضی ویروسها مثل بیماری هپاتیت و امثال آن شود. خوشبختانه درمان بیماری روز به روز بهبود یافته است و میزان انتقال بیماری با درمان کمتر میشود. نهایتا باید دانست که این بیماری در کشور ما وجود دارد و خیلی از افراد آلوده بدون علامت هستند. لذا هر تماسی خارج از حیطه خانواده با خطر مواجه است؛ چه در مردان و چه در زنان ولی این خطر برای خانمها بالاتر است. اگر خطایی رخ داد باید از روشهای پیشگیریکننده و محافظتکننده در رابطه جنسی استفاده شود هرچند تاثیر آنها صد درصد نیست؛ لذا بهترین روش برای جلوگیری از بیماری همانا خود نگهداری و پرهیز از رفتارهای پرخطر مثل اعتیاد تزریقی و تماسهای جنسی محافظت نشده و خارج از خانواده است.
وی بیان کرد: زخم و خون ناشناس در مناطق آلوده و غیر بهداشتی هم میتواند موجب انتقال بیماری شود از همین رو استفاده از دستکش برای بیماری مثل هپاتیت و HIV کاربرد دارد اما برای بیماریهای تنفسی مثل کرونا و آنفلوآنزا شست و شوی دستان و عدم تماس دست آلوده با چشم و مخاط و استفاده از ماسک معمولا کفایت میکند.