گفتوگوی «شهروند» با چند نفر از مالباختگان یک پروژه کلاهبرداری که تمام سرمایههایشان را از دست داده اند را در زیر بخوانید.
پوسترهای تبلیغاتیشان بسیار وسوسهانگیز بود. اینکه پول و سرمایهات در عرض ۱۷ یا ۱۸ روز دو برابر شود، برای هرکس میتواند یک تحول بزرگ باشد، اما مگر میشود به راحتی و با یک کلیک در دنیای مجازی، ثروت و سرمایهات را چندبرابر کنی و به پولهای میلیاردی دست پیدا کنی؟! مردم غرب کشور اما به این موضوع فکر نکردند. هرچه پول داشتند را گذاشتند. حالا تمام سرمایه و ثروتشان را در این پروژه کلاهبرداری از دست دادهاند. پروژه کلاهبرداری تیمون و گوچپن از چندماه پیش شروع به فریب مردم کرد. فریبهای وسوسهانگیز؛ این دو برنامه در آذربایجانغربی به خصوص در شهرستان خوی بسیار فراگیر شد. آنقدر زیاد که مردم در هر سطحی از اوضاع مالی، در این پروژه سرمایهگذاری کردند. به خیال اینکه به ثروتهای میلیاردی دست پیدا کنند. یکی تمام گوسفندانش را فروخت و دیگری همه اندوختهاش برای ازدواج و شروع زندگی مشترک را سرمایهگذاری کرد. به گفته چندنفر از قربانیان این ماجرا، مردم خوی حالا اوضاعواحوال خوبی ندارند. اکثرشان تمام سرمایه خود را در این پروژه از دست دادهاند. حتی گفته میشود که چندنفر در شهرستان خوی پس از این کلاهبرداری اقدام به خودکشی کردهاند.
گوچپن (Qoojpn) و تیمون (Tmon) با وعده سود ۱۰۰ درصدی در ۱۷ تا ۱۸ روز توانستند مردم را فریب دهند. آنها ابتدا اعلام کردند که یک فروشگاه آنلاین کرهای هستند. مدعی بودند که اگر هرکس به عنوان مثال ۵۰۰ دلار به شکل تتر در سایت آنها سرمایهگذار کند، ۱۸ روز بعد میتواند هزار دلار برداشت کند، اما بعد مشخص شد که ادعای آنها دروغین است و آنها هیچ ارتباطی با آنلاینشاپ کرهای ندارند.
روزهای گذشته بود که ماجرای کلاهبرداری این پروژه خبرساز شد. برخی کاربران در فضای مجازی مدعی شدند، این دو پروژه اقدام به کلاهبرداری از مردم ساکن شمالغرب و غرب ایران کرده است. پلیس فتا هم کلاهبرداری این دو پروژه را تایید کرد. این دو گروه به صورت شبکههای هرمی عمل و با روشهای مختلف کلاهبرداری اقدام به جمعآوری پول مردم و افراد میکردند. در مورد زمان آغاز فعالیت این دو پروژه کلاهبرداری نیز طبق گفته مالباختگان، بیش از ۶ ماه است که آنها فعالیت خود را در فضای مجازی آغاز و در این مدت به صورت بسیار گستردهای کلاهبرداری کردند. این جریان به نوعی از شهرستان خوی شکل گرفته بود و خانوادههای زیادی در این شرکتها سرمایهگذاری کردند.
دستگیری چند سرکرده
تا اینکه چندروز پیش بالاخره خبر رسید که سرکردههای شبکههای کلاهبرداری گوچپن و تیمون در شمالغرب کشور دستگیر شدند. گفته میشود که این برنامه توانسته حدود ۱۲۰ میلیون دلار از شهروندان ساکن غرب کشور کلاهبرداری کند. حالا با تلاش نیروهای اطلاعاتی و امنیتی، عوامل اصلی این شبکهها در شهر خوی دستگیر شدهاند. عوامل وابسته به این دو شبکه فعالیت قابلتوجهی در فضای مجازی داشتند و عموم مردم را به سرمایهگذاری دعوت میکردند. این دو گروه به صورت شبکههای هرمی و با روشهای مختلف کلاهبرداری اقدام به جمعآوری پول از مردم و افراد ناآگاه میکردند. دامنه نفوذ این پروژه کلاهبرداری در شهرستان خوی به حدی گسترده شده بود که چندی پیش ذبیحاله کاظمی، فرماندار این شهرستان دستور داد با نصب بیلبوردهایی در سطح شهر درباره سرمایهگذاری در این پروژهها هشدار داده شود.
رضا منشیزاده، یکی از قربانیان این پروژه است. او خودش در خارج از کشور زندگی میکند و زمان کمی را به خوی برمیگردد. ولی با این وجود فریب خورد و چندین دلار در این پروژه سرمایهگذاری کرد.
پروژهای که مردم را فریب داد
منشی زاده ماجرای این کلاهبرداری گسترده را روایت کرد: «گوچین از بهمن سال گذشته و تیمون از فروردین ماه امسال در شهرستان خوی سر زبانها افتاد. خردادماه بود که دیگر همهگیر شده بود. هرجا میرفتی صحبت از این برنامهها بود. حتی میگفتند یک سری از سرشاخههای این برنامهها از کارمندان ارگانهای مختلف بودند و قابل اعتماد هستند. مردم میشنیدند که مثلا فردی در محله سیبزمینی و تخممرغ میفروخت ولی پس از سرمایهگذاری در این پروژه حالا هم خانه خریده، هم تریلی و وضع مالیاش خوب شده است. به خاطر همین، این مسأله خیلی پیچیده بود.
اینکه یک لقمهفروش در عرض دو ماه خانه و تریلی خرید برای همین عجیب بود. برای همین این مسأله بین مرد رشد کرد و همه پول گذاشتند. مثلا خاله خودم سواری و طلاهایش را فروخت. ۴۰۰ تومان پول سرمایهگذاری کرد. من هم چندین دلار پول گذاشتم. از آنجاییکه قبلا بیتکویین خریدم و ۱۰۰ میلیون تومان ضرر کردم. کمی چشمم ترسیده بود وگرنه حتی بیشتر از اینها پول سرمایهگذاری میکردم. ما تریلی داریم. خودم در میان کامیونداران شنیدم که چند نفر تریلی خود را که تمام سرمایهاش بود، فروخته و در این برنامه گذاشته است. مثلا شنیدهام که اهالی روستای کلک که ۱۷۰ خانوار دارد، ۲ میلیارد پول گذاشتهاند. یا روستای وار ۶ میلیارد تومان پول.»
جشنواره فریبنده
او ادامه داد: «طریقه فعالیت در این برنامه اینطور بود که باید لینک میدادیم به بقیه تا آنها هم عضو شوند. یکی عضوگیری کنیم. هرکس با لینک من عضو میشد، زیرشاخه من محسوب میشد. ما هر روز در تیمون خرید میکردیم. ۱۰۰ دلار به پایین هم نمیشد خرید کرد. دلار الکترونیکی خریداری میکردیم. در کیف پول دیجیتال میگذاشتیم. به برنامه وصل میکردیم بعد مدعی میشدند که بعد از ۱۷ روز پولمان دوبرابر میشود.
اوایلش خوب بود. هرکس زیرشاخه خوب داشت پولش واقعا بیشتر میشد، اما از دوهفته پیش که اعلام کردند جشنواره است و باید پول بیشتری واریز کنیم، به طور کامل این برنامهها از کار افتاد. در آن دو روز جشنواره به ما گفتند اگر هرچه بیشتر پول بریزید چندبرابر میشود. روز جشنواره همه پول رو ریختند اما برنامه کلا بسته شد. خیلیها حالا شکایت کردهاند. میگویند ۱۰ نفر دستگیر شدهاند که در حسابشان سه هزار میلیارد بوده است. ولی آنها نفرات اصلی نیستند. خودشان سرشاخه بودند که همان ماههای اول سود کردند. میگویند سرشاخه اصلی یک زن و شوهر هستند که حالا در آلمان زندگی میکنند.»
سودهای وسوسهانگیز
مسعود قلیزاده یکی دیگر از قربانیان این ماجراست. او که نیز روایتهای عجیبی را در رابطه با این موضوع دارد میگوید: «از آنجاییکه از همان ابتدا اطلاعات زیادی در این زمینه نداشتیم و فقط شاهد سودهای نجومی مردم بودیم، برای همین وسوسه شدیم. من خودم کافه دارم. روزی ۷- ۶ میلیون تومان درآمدم است. ولی این برنامه مدعی بود که حتی روزی ۳۵ میلیون سود میدهد. برای همین وسوسه شدم و وارد این برنامه شدم. ۲۵ نفر زیرمجموعه داشتم. همه از آشناهایم بودند. راستش خودم خیلی طمع کردم. اوایل سود داشتم. ولی پولم را برداشت نکردم. با خودم میگفتم بیشتر بماند تا سودم بیشتر شود. البته آنها نیز جوری تبلیغات میکردند و با روان ما بازی میشد که اصلا دلمان نمیآمد پولهایمان را برداشت کنیم.
من ۱۰۰ میلیون شمش و ۶۵۰ میلیون تومان پول گذاشتم. مثلا پولم به یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان هم رسید، اما طمع کردم و برنداشتم. حالا دیگر هیچی ندارم. نمیدانم باید به چه کسی اعتراض کنم. قبلا هم ۵۰۰ میلیون تومان در بورس از دست دادم. حالا دیگر دستمان به جایی بند نیست. نماینده مردم شهرمان اسمنویسی کرده و شمارههای مردم را گرفته است. وعده دادهاند که شاید کاری کنند تا مردم حداقل به پول اصلی خودشان برسند. من چوپانی را میشناسم که ۳۰ رأس گوسفندش را فروخت. دقیقا همان روز جشنواره پول گذاشت. فردای همان روز این سایت بسته شد. یا مثلا همسایهمان باغش را فروخت. همسایه دیگری داریم که ۳میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان برای عروسی پسرش کنار گذاشته بود. ولی همه را از دست داد. الان حال شهر ما اصلا خوب نیست. میگویند ۱۲۰ میلیون دلار پول از اینجا رفته است.»
فروش کلیه برای سرمایهگذاری
سلیمان شریفی نیز یکی دیگر از همین مالباختگان است. او نیز میگوید: «نزدیک عید بود که ما با تیمون و گوچپن آشنا شدیم. آن زمان زمزمههایش بسیار پیچیده بود. میگفتند یکی سه میلیون تومان گذاشته و بیست میلیون تومان برداشت. همین شد که من خودم هم یک میلیارد تومان پول گذاشتم. من کابینتساز هستم. این پول تمام سرمایهام بود. البته خیلیها وضعشان در شهرستان خوی از من بدتر است. من کسی را میشناسم که کلیهاش را فروخته و ۳۵۰ میلیون تومان پول در این برنامه سرمایهگذاری کرده است. حتی میگویند هفت نفر هم بعد از بسته شدن این برنامه خودکشی کردهاند. حالا نمیدانیم باید چکار کنیم و دستمان به هیچ جا بند نیست. اینجا هیچکس حالش خوب نیست و همه پولها و سرمایههایشان را از دست دادهاند.»